Kriz, dünyada şiddeti artırdı

Küresel Barış Endeksi'ne göre, ekonominin zayıflaması ayrıca bazı ülkelerde siyasi istikrarsızlığı, gösterileri ve suçu artırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LONDRA - Küresel ekonomik krizin dünyada geçen yıl şiddeti ve istikrarsızlığı artırdığı belirtildi.

Economist dergisinin hazırladığı yeni Küresel Barış Endeksi'ne göre, geçen yılın hemen başındaki yüksek gıda ve petrol fiyatları ve derinleşen ekonomik gerileme barışa büyük zarar verdi. Ekonominin zayıflaması ayrıca bazı ülkelerde siyasi istikrarsızlığı, gösterileri ve suçu da artırdı.

Endeksle birlikte yayımlanan raporda, "hızla artan işsizlik ve ücretlerin dondurulmasının yanı sıra ev fiyatları, tasarruflar ve emekli maaşlarındaki düşüş birçok ülkede halk arasında siyasi sonuçları olan rahatsızlıklara yol açtı" denildi.

Endekse göre, geçen yılın en barış içindeki ülkesi olan İzlanda, ekonomisinin çökmesi üzerine yaşanan şiddetli gösteriler nedeniyle sıralamada dördüncülüğe düşerken, onun yerine birinciliğe Yeni Zelanda yükseldi.

144 ülkenin yer aldığı yeni Barış Endeksi'nde ilk on sırayı, İskandinav ülkelerine ek olarak Avusturya, Japonya ve Kanada paylaştı.

Küresel Barış Endeksi'nin kurucusu Steve Killelea, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Barış ve zenginlik arasında çok güçlü bir bağlantı var. Barış, ekonomik refahın önde gelen göstergesi" dedi.

Türkiye sıralamada düştü

Endekste geçen yıl 115. sırada olan Türkiye ise 121. sıraya düştü.

Endekste ülkeler siyasi istikrar, savaş, insan hakları, cinayet oranları, askeri harcamalar, uluslararası ilişkiler ve terörizm tehdidi gibi toplam 23 kritere göre sıralanıyor. Sıralamanın en üstünde en fazla barış içindeki ülkeler, sonlarda şiddet, savaşın ve diğer tehditlerin hakim olduğu ülkeler alıyor.

3. yılına giren çalışmayı hazırlayanlara göre, asıl olarak Avrupa'daki "küçük, istikrarlı ve demokratik ülkeler" endekste düzenli olarak üst sıralarda yer alıyor.

Araştırmacıların terör tehdidinin azaldığını tespit ettiği ABD, bu yıl 83. sıraya yerleşirken, Çin 74. sırada yer aldı ve Rusya ise 136. sıra ile en alta yakın bir yerden listeye girdi.

Listenin en altındaki üç ülke ise "savaş ve çatışmaların devam ettiği" Somali, Afganistan ve Irak oldu.

2009 Küresel Barış Endeksi'ne internette, "http://www.visionofhumanity.org/gpi/results/rankings/2009/" adresinden ulaşmak mümkün.