Küresel Ekonomi Sempozyumu sona erdi

Türkiye'yi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in temsil ettiği ve Almanya'nın Plön kasabasında yapılan Küresel Ekonomi Sempozyumu (GES) sona erdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PLÖN - Türkiye'yi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in temsil ettiği ve Almanya'nın Plön kasabasında yapılan Küresel Ekonomi Sempozyumu (GES) sona erdi.

Bakan Şimşek, onur konuğu olarak katıldığı ikinci GES toplantısında kapanış oturumu konuşmasını gerçekleştirdi.

Küresel sorunlara ilişkin çözüm önerilerinde bulunan Maliye Bakanı Şimşek, eğitimin kadınların kalkınmaya katkıda bulunmaları sürecinde çok önemli olduğunu belirterek, hükümetleri döneminde düzenledikleri kampanyalarla kız çocuklarını eğitim hayatına kazandırdıklarını ifade etti.

Avrupa'nın yaşlanan nüfusu çerçevesinde her yıl yaklaşık 1 milyon iş gücü kabul etmek zorunda olduğunu belirten Şimşek, Türkiye'nin de kalkınması için önemli bir güç olan genç nüfusun göçmen olarak gönderilmeyip Türkiye'ye gerekli olduğunu vurguladı. Şimşek, "Gençlerimize bizim ihtiyacımız var. Avrupa'da kontrollü bir göçmen sistemi oluşturmalı" diye konuştu.

Küresel sorunların çözümünde sıradan vatandaşların sorunların çözümüne yönelik duyarlılıklarının artırılması ve çözüm sürecine daha çok katkı sağlamaları gerektiğini kaydeden Şimşek, bu çerçevede uluslararası kamuoyunun sorunların çözümünde önemli bir unsur olduğunu ifade etti.

Teknolojik ilerleme sürecinde gençlere daha çok söz hakkı verilmesi gerektiğini belirten Şimşek, seçilebilirlik yaşının indirilmesinin de küresel sorunların çözümünde gençlerin katılımı açısından olumlu sonuç sağlayabileceğini söyledi.

Şimşek, dış ticaret fazlası olan Çin gibi ülkelerin gelişmiş ülkeler yerine Afrika ve dünyanın diğer bölgelerindeki yoksul ülkelere daha çok yatırım yaparak yatırımlarını daha az riske atmış olacaklarını vurguladı.

Öte yandan Şimşek toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ikincisi düzenlenen GES'te Türkiye'nin aktif bir rol oynadığını, en önemli üç panelde Türkiye'nin temsil edildiğini ve girişimleri sonucunda bu yıl Merkez Bankası'ndan 2 başkan yardımcısının da toplantılarda yer aldığını kaydetti.

Şimşek, GES'in Davos toplantılarına göre daha az medyatik, daha az ticari, ancak daha fazla araştırmacı bir kimliğe sahip olduğunu belirtirken, yine kendi girişimleriyle 3. GES Zirvesinin İstanbul'da yapılmasının planlandığını söyledi.

Almanya'da Türk iş adamlarıyla toplantılar gerçekleştirecek olan Maliye Bakanı Şimşek'in Pazar günü Ankara'ya dönmesi bekleniyor.