Küresel ekonomide bu hafta

Global ekonomide bu hafta gözler, Yunanistan görüşmeleri ve ekonomik toparlanmada olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomik göstergelerin bu hafta dünyanın birçok bölgesinde ılımlı büyümenin devam ettiğine dair sinyaller vermesi beklenirken, bunların tamamı Yunanistan ve kreditörleri arasındaki görüşmelerin dağılması durumunda negatif bir seyre dönebilir.

Atina, kreditörler tarafından önerilen anlaşma şartlarını"absürd" diyerek reddederken, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) Cuma günü gerçekleştirmesi gereken bir ödemeyi erteledi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'a olan kızgınlığını dile getiren Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker yaptığı açıklamada Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkışının düşünülmediğini yeniden belirtti, ancak Yunanistan'ın kamu finansmanını düzeltmek için reform yapmaması durumunda "şapkadan tavşan çıkaramayacağı"nı da sözlerine ekledi.

Bu haftanın önemli diğer gelişmeleri arasında küresel büyüme, iklim değişimi ve Ukrayna krizinden dolayı Rusya'ya uygulanmaya devam eden yaptırımların konuşulacağı G7 toplantısı bulunuyor.

ABD'den gelen güçlü tarım dışı istihdam verilerinin ardından gözler bu hafta Avrupa ülkelerinden gelecek olan ve ekonomik toparlanmaya işaret etmesi beklenen sanayi üretimi verilerine dönecek. Öte yandan revize edilecek olan euro bölgesi ekonomik büyüme verilerinin de bölge ekonomilerinin yılın başlarında zayıflık yaşadığını göstermesi bekleniyor.

ABD'den bu hafta piyasalarda hareket yaratacak bir veri beklenmese de perakende satış verilerinin Mayıs ayında güçlü bir toparlanma gösterebileceği ve özellikle de otomotiv satışlarında artışın görülebileceği belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir