Kuzey Kore, ABD ile barış anlaşması istiyor

Kore Yarımadasındaki nükleer sorunun halledilmesi için yapılacak barış anlaşmasının en pratik ve en akılcı yol olduğu belritildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL - Kuzey Kore, kendisinden istenen nükleer silahlardan arınma meselesinin halledilmesi için ABD ile bir barış anlaşması istiyor.

Kuzey Kore resmi ajansı KCNA'nın haberinde, "Kore Yarımadasındaki nükleer sorunun halledilmesi isteniyorsa Kuzey Kore ile ABD arasında bir barış anlaşması imzalanmalıdır. Bu tür bir anlaşma, Kore Yarımadasını nükleer silahlardan arındırmanın en pratik ve en akılcı yoludur" denildi.

Kore Savaşı (1950-1953) bir mütarekeyle sona ermiş ancak bir barış anlaşması imzalanmamış olması da Kore Yarımadasındaki savaş durumunun teknik olarak sürmesine neden olmuştu. Barış anlaşmasının ABD'nin yanı sıra Çin ve savaşa dahil olan diğer taraflarca da imzalanması gerekiyor. ABD ise Kuzey ve Güney Kore arasındaki bir barış anlaşmasına imza koymasını ve Kuzey Kore ile ilişkilerinin normalleşmesinin Kuzey Kore'nin nükleer silahlarından arınmasına bağlı olduğunu defalarca söylemişti.