Kuzey Kore'de yeni füze fırlatma tesisi tamamlandı

Dongchang-ri tesisinde füze fırlatma mekanizması ve bir hangar kuruldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SEUL - Kuzey Kore, kuzeybatı bölgesinde yeni bir uzun menzilli füze fırlatma tesisinin hazırlık çalışmalarını tamamladı.

Chosun Ilbo adlı Güney Kore gazetesi bir hükümet kaynağına dayanarak verdiği haberde, Dongchang-ri tesisinde füze fırlatma mekanizması ve bir hangar kurulduğunu belirtti.

Haberde, iki veya üç aylık hazırlık çalışmalarının tamamlandığı, ancak hiçbir radar sisteminin yerleştirilmediği ve tesise füze getirilmediği için yakın zamanda deneme yapılmayacağının düşünüldüğü kaydedildi.

Uydu fotoğraflarından, 40 metre uzunluğundaki bir kıtalar arası füzenin yerleştirilebileceği 50 metre uzunluğunda bir yapının görüldüğü belirtildi.

Japonya'dan G.Kore'ye yeni yaptırımlar

Japon medyasında yer alan haberlere göre Japonya, Kuzey Kore'nin 25 Mayısta yaptığı nükleer denemeye tepki olarak, bu ülkeye ihracat yapılmasını yasaklayacak. Japonya'nın Kuzey Kore'ye ihracat hacmi, Kuzey Kore gemilerinin Japon limanlarına girişinin ve lüks malların Kuzey Kore'ye ihracının yasaklandığı 2006 yılından beri gittikçe küçülüyor.

Hükümet verilerine göre geçen yıl Japonya'dan Kuzey Kore'ye 8,26 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu sayı, 2006 yılındaki sayıdan yüzde 85 daha düşük. 

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) de cuma günü, Kuzey Kore'nin 25 Mayısta yaptığı son nükleer denemeyi kınamış ve Kuzey Kore'ye yeni ve sert yaptırımlar getiren karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti. Kuzey Kore'nin silah ihracatına ve ithalatına getirilen yaptırımlar daha sıkılaştırılmış, kararda ülkenin uluslararası alanda mali işlemlerine kısıtlama ve yaptırım getirilmişti.