Kuzey ve Güney Kore anlaştı, aileler birleşiyor

Güney ve Kuzey Kore, Kore Savaşı'nda birbirinden ayrı düşen ve 3 yılı aşkın süredir görüşemeyen ailelerin bu ay içerisinde bir araya getirilmesi konusunda anlaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL- Seul Birleşme Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, uzlaşıya, her iki taraftan Kızılhaç heyetlerinin sınır kentinde yaptığı toplantıda varıldı. Buluşmanın, 20-25 Şubat tarihlerinde Kuzey tarafındaki Kumgang Dağı'nda olması bekleniyor.

Koreli aileleri buluşturma programının sonuncusu 2010'da gerçekleştirilmiş, yenisi geçen eylülde planlanmasına rağmen iki ülke arasında gerginliğin tırmanması üzerine son anda vazgeçilmişti.

Kore Savaşı sonrasında milyonlarca aile sınırın diğer tarafında yaşamak zorunda kalmış, sınırın iki ayrı tarafındaki ailelerin birbirleriyle telefon, mektup ya da e-posta aracılığıyla dahi iletişim kurmaları yasaklanmıştı.

Öte yandan Güney Kore ve ABD'nin her yıl düzenlediği askeri tatbikatın da aynı döneme denk geldiği bildirildi.

Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore arasında her yıl düzenlenen ortak tatbikatı güvenliğine yönelik tehdit olarak görüyor. Kore Yarımadası'nda Güney Kore ve ABD'nin düzenlediği ortak tatbikat öncesinde her yıl tansiyon yükseliyor. 

'Pazarlık meselesi'

Pyongyang, Eylül ayında 100 ailenin bir araya gelmesi öngörülen görüşmeyi Güney Kore’nin ‘zıtlaşan tavrı’ nedeniyle iptal etmişti.

Gözlemciler, Kuzey’i görüşmeleri ‘pazarlık meselesi’ yapmakla suçluyor.
Yarısına yakını 80 yaşın üstünde olan 72 bin Güney Koreli ailenin ayrı düştükleri akrabalarıyla bir araya gelebilme şansı için ‘bekleme listesinde’.
Görüşmelere ancak birkaç yüz kişi seçiliyor, ailelerin çoğu akrabalarının hayatta olup olmadığından da habersiz.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir