Lavrov'dan astana açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Astana'da yapılması planlanan görüşmelerinin silahlı grupların siyasi sürece katılımının sağlanması amacıyla yapılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın dış politikası ile bölgesel ve küresel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bugüne kadar düzenlenen Suriye görüşmelerine ilişkin "Toplantılarda eksik olan, sahada durumu belirleyenlerin masada yer almamasıydı. Türkiye ve Rusya, sahada olanların da müzakere sürecine katılması inisiyatifini ortaya koydu" diye konuştu.

Lavrov, Suriye'de sahadaki grupların masada yer almasının, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki görüşmelerin diğerlerinden en büyük farkı olacağına dikkati çekerek, bunun Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda gerçekleştiğine vurgu yaptı.

Lavrov, Astana görüşmelerinin amacına ilişkin "Astana'nın amacı Suriye'de ateşkesin güçlendirilmesi ve saha komutanlarının siyasi süreçte eşit haklara sahip katılımcılar olmalarının sağlanmasıdır. Bu, sahada durumu belirleyenlerin katıldığı sağlıklı bir süreç." değerlendirmesinde bulundu.

"ABD'de davet edilmeli"

Lavrov, Suriye rejimi ve muhalif gruplar arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının, BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylandığını, Türkiye, Rusya ve İran'ın anlaşmanın garantörleri olduğunu anımsatarak, Astana görüşmelerine, BM ve yeni ABD yönetimi temsilcilerinin de davet edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir