Merkel'in Afganistan'a ilişkin açıklama yapması bekleniyor

Almanya'da iktidar ortağı partilerin yöneticilerinin bir araya gelerek Afganistan'daki duruma ilişkin karar aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yarın Federal Meclis'te (Bundestag) Afganistan'daki duruma ilişkin hükümet açıklaması yapması bekleniyor.

Almanya'da iktidar ortağı partilerin yöneticilerinin bir araya gelerek bu konuda karar aldıkları, ayrıntıların henüz görüşülmekte olduğu bildirildi.

Hükümet açıklamasından sonra yapılması beklenen yaklaşık 1 saat sürelik tartışmada, NATO tarafından Afganistan'da 2 petrol tankerine düzenlenen ve çok sayıda sivilin de hayatını kaybettiği öne sürülen hava saldırılarının ele alınması düşünülüyor.

Öte yandan, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung'un, Afganistan'daki saldırılarda "kurbanların çoğunun Taliban olduğuna inandığını" söylediğine işaret ederek, Merkel'in, Jung'un bu konudaki başarısızlığının sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirtti.

Alman askerlerinin Afgan halkına karşı mücadele etmek için değil, halkın korunmasına ve ülkenin yeniden imarına yardımcı olmak amacıyla bu ülkede bulunduklarına dikkat çeken Özdemir, hava saldırısı talimatının bir Alman komutan tarafından verilmiş olmasının Almanya'nın imajına zarar verdiğini kaydetti.

Özdemir, kurbanların yakınlarından özür dilenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.