Moritanya'da Guantanamo protestosu

Moritanya'nın başkenti Novakşot'taki BM binası önünde Guantanamo'nun kapatılması ve tutsakların serbest bırakılması istendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NOVAKŞOT - Moritanya'da halk Guantanamo'daki tutsakların serbest bırakılması için Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde protesto düzenledi. 

Başkent Novakşot'ta bulunan BM merkezinin önünde toplanan binlerce Moritanyalı protestocu Kuba'da ABD'ye ait Guantanamo Hapishanesi'nin kapatılmasını ve aralarında Moritanyalıların da bulunduğu tutsakların derhal serbest bırakılması talep edildi. 

Bundan 12 yıl önce 11 Ocak 2002'de faaliyete geçen Kuba'daki Guantanamo Hapishanesi'nin kapatılması talebi ile Moritanyalı aktivistler tarafından kurulan 'Adalet Girişimi' öncülüğünde yapılan gösteride değişik konuşmalar ve talepler dile getirildi. 

Gösteriye değişik Sivil Toplum Kuruluşları ile İnsan Hakları Örgütleri de destek verdi. Guantanamo Hapishanesi ile özdeşleşen turuncu renkli tutuklu kıyafeti giyen göstericiler, ABD'ye çağrıda bulunarak hukuksuz bir şekilde hapishanede bulunan tüm tutsakların serbest bırakılmasını istedi. 

Tutuklu yakınları pankartlar taşıyarak hem BM'ye hem de ABD'ye seslenerek eşlerinin ve çocuklarının bir an önce serbest bırakılmalarını talep edildi. 

Daha önce Guantanamo Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Moritanyalı Ahmed Velid Abdülaziz yaptığı açıklamada, BM'nin Guantanamo'yu kapatması için ciddi çaba sarfetmesi gerektiğini dile getirerek bu hapishanenin insanlık tarihi açısından büyük bir leke olduğunu ifade etti. 

Açıklamada, kendisinin on yıldan fazla burada tutuklu kaldığını ve sonunda suçsuz olduğu için serbest bırakıldığını dile getiren Abdülaziz, tutukluların sağlıklarının bozulduğunu ve artık bu kişilerin serbest bırakılma zamanının geldiğini belirtti. 

Evrensel İnsan Hakları ve 1949'da imzalanan Cenevre Sözleşmesi'nin ihlal edildiğini dile getiren bir talep mektubunun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a ulaştırılması için BM yetkililerine verildiği bildirdirdi. 

ABD Başkanı Barack Obama'nın birinci ve ikinci başkanlık seçimi çalışmaları sırasında verdiği vaatleri arasında yer alan Guantanamo'nun kapatılması konusu, şu ana kadar gerçekleşmiş değil. 

Bu konularda ilginizi çekebilir