Muhalifler rejimle müzakere için anlaştı

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanan Suriyeli muhalifler rejimle müzakere için yüksek komisyon kurulması konusunda anlaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriyeli muhaliflerin, iç savaşı diplomatik yollardan çözebilmek adına toplandıkları Riyad'da rejimle müzakere için yüksek komisyon kurulması konusunda anlaştığı bildirildi.

Suriyeli muhalifler tarafından yayımlanan sonuç bildirgesinde, merkezi Riyad'da olacak komisyonun, geçiş sürecinin başlaması için rejimle müzakere edecek heyeti belirleyeceği ifade edildi.

Suriye'deki krizin çözümünün, uluslararası toplumun garantörlüğünde siyasi bir çözüm olması gerektiği vurgulanan bildiride, "Suriye'deki geçiş süreci, ulusal egemenlik ihlal edilmeyecek şekilde uluslararası toplumun verdiği destekle Suriyelilerin sorumluluğundadır'' görüşüne yer verildi.

''Esed ve rejimin içinde olmadığı bir siyasi yapının kurulması gerekir'' ifadesi kullanılan bildiride, ayrıca şunlar kaydedildi:

''Geçiş sürecinde rejimle müzakere için yeni bir heyetin kurulması, rejimin tüm tutukluları serbest bırakması ve idamları durdurması, kuşatma altındaki bölgelere insani yardımın ulaşması ve kuşatmanın kaldırılması, yerlerinden olanların geri dönmesi ve rejimin halkı zorla göç ettirmemesi, sivil yerleşim yerlerine varil bombası atılmasının durdurulması ve Cenevre 1 hükümlerinin uygulanması gerekiyor.''

Ülkede taraflar arasında ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulanan bildiride, geçiş hükümeti için yeni kurumların kurulması gerektiğine de işaret edildi.