”Müzakere masasına gelmeme düşüncemiz yok”

Eroğlu, "Taraflar anlaşma niyetindeyse, Kıbrıs sorununun didiklenmeyen tarafı kalmadığına göre anlaşma bulunabilir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA- KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın kendisinin bir beyanatını gerekçe göstererek müzakereler kapsamındaki dünkü görüşmeyi iptal ettirmesi ile ilgili olarak, "Beyanatlarla müzakere masasına gelmeme diye bir düşüncemiz yoktur" dedi.

Kıbrıs sorununa müzakere masasında kalıcı, yaşayabilir bir çözüm bulmak için uğraştıklarını belirten Eroğlu, "Anlaşma arıyoruz, taraflar anlaşma niyetindeyse Kıbrıs sorununun didiklenmeyen tarafı kalmadığına göre anlaşma bulunabilir" diye konuştu.

34. KKTC Uluslararası Fuarı bu akşam, Lefkoşa'da Atatürk Kültür Parkı ve Fuar Alanı'nda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından açıldı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, 34. Uluslararası Fuarın ülkeye, sanayiciye, işadamına ve halka hayırlı, uğurlu olmasını dileyerek, güçlü bir ekonominin, Cumhurbaşkanı'nın elini Kıbrıs müzakere masasında güçlendireceğini söyledi.

Eroğlu, fuarın, Kıbrıs Türk ekonomisinin 34 yıl içinde günden günde geliştiğini göstermesi bakımından önemli olduğunu kaydetti.

İki haftadır Kıbrıs müzakerelerini sürdürmeye çalıştıklarını ve ilk görüşmenin gayet samimi bir ortamda geçtiğini belirten Eroğlu, dün yapılması planlanan ikinci görüşmenin ise Rum lider Dimitris Hristofyas'ın, talebiyle yapılamadığını anımsattı.

Hristofyas'ın bir beyanatı gerekçe gösterdiğini ve görüşme saatine 10 dakika kala erteleme istediğini anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Müzakerelerin devamı için, KKTC'yi temsilen yapmam gereken her şeyi yapma kararlılığında olduğumu Sayın (BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı) Downer'e de söyledim. Biz Kıbrıs sorununa müzakere masasında çözüm bulmak, yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmaya ulaşabilmek için uğraşıyoruz. Dolayısıyla beyanatlarla müzakere masasına gelmeme diye bir düşüncemiz yoktur."

Dün özel temsilcileri ve heyetlerin görüşmesi ile konunun çözüldüğünü belirten Eroğlu, "Kriz şeklinde gösterilmeye çalışılsa da kriz olmadan olay zaten geçiştirilmiştir ve Sayın Downer'in New York'tan dönüşünden sonra müzakereler yine heyetlerimiz arasında başlayacak ve devam edecektir" dedi.

"Müzakerelerin seyrine kolaylık göstersin"

Bu konuda halkın desteğinin önemli olduğunu ve halkın desteği ile müzakereleri sürdüreceğini dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:

"Şu anlayış içinde müzakereleri sürdüreceğiz; KKTC halkının sesi olmak, KKTC halkının menfaatlerini korumak ve bu topraklarda kendi yönetiminde, huzur ve güven içinde yaşayabileceği bir anlaşmaya varabilmek için uğraşlarımızı sürdüreceğiz. Özetle, anlaşma arıyoruz, taraflar anlaşma niyetindeyse Kıbrıs sorununun didiklenmeyen tarafı kalmadığına göre anlaşma bulunabilir. Yeter ki karşı taraf (Rum tarafı) en az kendileri kadar bu topraklarda yaşama hakkına sahip olduğumuzu anlasın, tescil etsin ve müzakere masasında bu düşünce içerisinde müzakerelerin seyrine kolaylık göstersin."

Eroğlu, müzakereleri sürdürürken Türkiye ile diyalog içinde olduklarını belirterek, Türkiye ve KKTC halkının menfaatlerini koruyan bir anlaşmaya varmak için uğraşacaklarını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir