NSU davasında her gün ayrı rezalet

Sanık Carsten S, diğer sanık Wohlleben’in avukatlarının kendisine soru sormasını reddetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MÜNİH - Almanya’da 8’i Türk 10 kişinin öldürülmesiyle ilgili görülen aşırı sağcı "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) davasında, sanık Carsten S’nın ifadesinin alınmasına devam edildi.

Bugün görülen duruşmada Carsten S, şimdiye kadar verdiği ifadelerde suçladığı tutuklu sanık Ralf Wohlleben’in avukatlarının sorularını cevaplamayacağını belirtti.

NSU üyelerine silah teslim ettiğini geçen hafta verdiği ifadede kabul eden Carsten S, Wohlleben’in de kapsamlı bir şekilde her şeyi anlattıktan sonra avukatlarının sorularına cevap vereceğini belirterek, bunun kendisi için önemli olduğunu kaydetti.

Mahkemede konuşmayacağını açıklayan Wohlleben’in avukatı Olaf Klemke ise Carsten S’nin talebini reddederek, "Şantaj yapılmasına izin vermeyiz" diye konuştu.

Müdahil avukatlarının sorularını da yanıtlayan Carsten S,  cinayetlerde kullanılan silahı neden Wohlleben'in satın almadığı yönündeki soruya, "Neden beni seçtiğini ben de bilmek isterim" yanıtını verdi. Wohlleben, Carsten S'ye daha sonra cinayetlerde kullanılan silahı satın almak ve NSU üyelerine teslim etme talimatını vermişti.

Carsten S, ''Beate Zschaepe silahı sizin alıp almadığınızı biliyormuydu'' sorusunu ise "Ben bunu ona söylemedim. Ben bu konuda her şeyi anlattım" diye yanıtladı. Carsten S,  satın aldığı silah ile cinayetlerin işlendiğini  ne zaman öğrendiği sorusuna da "2011 yılında bir dergide yer alan haberle bu bağlantıyı kurduğu" yanıtını verdi.

Eskiden Türklere ve Ruslara karşı yapılan eylemleri  grup içinde "eğlenceli" bulduğunu ifade eden Carsten S, aşırı sağcı çevreden ayrıldıktan sonra bir şeyler değiştiğini, bugün Türkleri tanıdığını ve onlarla bir problemi olmadığını söyledi.

Bir müdahil avukatın, Zschaepe ve diğer iki üye arasında bir  hiyerarşi olup olmadığı şeklindeki bir sorusunu karşı Carsten S, "Ben böyle bir hiyerarşi olduğunu görmedim" diyerek yanıtladı.

Öte yandan Federal Başsavcı Herbert Diemer, Carsten S’nin iki gün önce NSU’nun Nürnberg kentinde 1999 yılında olası bir saldırı yaptıkları yöündeki ifadesinin soruşturulduğunu kaydetti.

Mahkeme Heyeti Başkanı Manfred Götzl, davayı 18 Haziran’a erteledi.

Davada Carsten S, Ralf Wohlleben, Andre E. ve Holger G, NSU terör örgütünü desteklemekle yargılanırken, baş sanık Beate Zschaepe terör örgütü üyesi olmakla suçlanıyor.