Obama, Nobel'den aldığı parayı bağışlayacak

Ödül parası gazilerden Haiti'deki depremzedelere ve bir dizi konuda faaliyet gösteren 10 yardım kuruluşuna dağıtılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Nobel Barış Ödülü'nden elde ettiği 1,4 milyon doları bağışlayacağı yardım kuruluşlarını açıkladı.

Nobel Barış Ödülü'nü geçen yıl sürpriz bir şekilde kazanmasının ardından ödül parasını yardım kuruluşlarına bağışlama sözü veren Obama, bu taahhüdünü yerine getiriyor. Obama, ödül parasını gazilerden Haiti'deki depremzedelere ve azınlıkların eğitimine kadar bir dizi konuda faaliyet gösteren 10 yardım kuruluşuna dağıtacak.

Obama, konuyla ilgili açıklamasında, "söz konusu kuruluşların öğrencilere, gazilere ve ihtiyacı olan sayısız kişiye yardım ederek ABD'de ve yurt dışında olağanüstü çalışmalar yaptığını" söyledi.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre Obama, en fazla bağışı 250 bin dolarla, gazilerin tedavisi sırasında ailelerine konaklama imkanları sunan Fisher House adlı kuruluşa yapacak. Haiti'deki depremzedelere yardım için kurulan Clinton-Bush Haiti Fonu da, 200 bin dolarla Obama'nın en fazla miktarda bağışta bulunacağı kuruluşlar arasında ikinci sırada geliyor.

Obama'nın Nobel ödülü parasını bağışlama kararı aldığı diğer kuruluşlar ve bağış miktarları da şöyle sıralanıyor:

"-ABD'de üniversitelere kaydolma oranlarını artırmak için faaliyet gösteren College Summit (125 bin dolar),

-Liselerde gelecek vadeden öğrencilere burs imkanları sağlayan Posse Foundation (125 bin dolar),

-Her yıl 60 binden fazla siyahi öğrenciye burs ve staj imkanları sunan United Negro College Fund (125 bin dolar),

-Hispanik öğrencilere üniversite eğitimleri için burs ve destek sağlayan Hispanic Scholarship Fund (125 bin dolar),

-Amerikan yerlisi öğrenciler için burs ve diğer bazı destekler sunan American Indian College Fund (125 bin dolar),

-Appalachia bölgesindeki gençlere eğitimleri için burs sağlayan Appalachian Leadership and Education Foundation (125 bin dolar),

-Öncelikle Afrika'da sağlık ve AIDS, gıda güvenliği ve tarım ile su kaynaklarının geliştirilmesi gibi alanlarda programlar yürüten Africare (100 bin dolar)

-Pakistan ve Afganistan'ın ücra kesimlerinde, özellikle kızlar için eğitim ve okuma yazma oranlarının artırılmasını teşvik eden Central Asia Institute (100 bin dolar)."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir