OECD'den Panama belgelerine açıklama
OECD Genel Sekreteri Gurria, Panama belgeleriyle ilgili 'Panama, bu standartları bir an önce uygulamaya başlayarak işleri kontrol altına almalı' açıklamasını yaptı.
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, kamuoyunda Panama belgeleri olarak bilinen "uluslararası vergi kaçakçılığı" ve "para aklama" faaliyetlerine ilişkin raporlara dair, "Panama'nın uluslararası vergi şeffaflığı standartlarına uymamasının sonuçları tamamen kamuoyuna açık hale geldi. Panama, bu standartları bir an önce uygulamaya başlayarak, işleri kontrol altına almalı" açıklamasında bulundu.
OECD'nin Paris'teki merkezinden Gurria adına yapılan yazılı açıklamada, Panamalı offshore hukuk firması Mossack Fonseca’dan sızdırılan 1,5 milyon belgeye ilişkin değerlendirmelere yer verildi.
Gurria, aralarında 12 devlet başkanı ve 140'ın üstünde politikacının da bulunduğu çok sayıda kişi ve şirketin, offshore hesapları ve paravan şirketler üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerini ortaya çıkaran ve "Panama belgeleri" adı verilen kayıtlar hakkında, "Panama belgeleri, Panama'nın gizlilik kültürü ve faaliyetlerini gün yüzüne çıkardı. Panama offshore hesaplarının, vergi ve güvenlik kurumlarından saklanmasını sağlamaya devam eden en önemli bölgelerden biri" ifadesini kullandı.
OECD'nin kısa süre önce Çin'de gerçekleştirilen G20 toplantısında, üye ülkelerin maliye bakanlarına Panama'nın finansal bilgilerin otomatik paylaşımı konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini bildirdiğini kaydeden Gurria, "Panama'nın uluslararası vergi şeffaflığı standartlarına uymamasının sonuçları, şimdi tamamen kamuoyuna açık hale geldi. Panama, bu standartları bir an önce uygulamaya başlayarak işleri kontrol altına almalı" çağrısında bulundu.
Gurria ayrıca, Panama belgelerinin çirkin ilişkileri ve faaliyetleri ortaya çıkarmanın yanı sıra offshore hesaplarının sayısındaki düşüşü de gösterdiğini kaydederken, bu başarının son 7 yıldaki güçlü uluslararası girişimlerin sonucu olduğunu belirtti.
Buna karşın, vergi şeffaflığı ve otomatik bilgi paylaşımı konusunda daha yapılacak çok şey olduğunu vurgulayan Gurria, mayıs ayında Londra'da düzenlenecek Küresel Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi ve gelecek G20 Maliye Bakanları toplantılarının kritik önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Panama belgeleri
Dünyanın en büyük offshore hukuk danışmanlık şirketlerinden Panama merkezli Mossack Fonseca’dan sızdırılan "uluslararası vergi kaçakçılığı" ve "para aklama" faaliyetlerine ilişkin “Panama belgeleri” 3 Nisan gecesi medyaya servis edildi.
Alman “Süddeutsche Zeitung” gazetesi tarafından elde edilen yaklaşık 11.5 milyon dokümanın ilk kısmı, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından Süddeutsche Zeitung, The Guardian ve BCC gibi üye gazeteler tarafından yazıldı.
Sızdırılan belgelerde 12 devlet lideri ve 143 politikacının adının geçtiği, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, eski Irak Başbakanı İyad Allavi, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Mısır'da devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in oğlu Alaa Mübarek ve İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson gibi önemli isimlerin listede bulunduğu belirtildi.
Ayrıca, belgelerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı müzisyen Sergei Roldugin’in ve bankacı Yuri Kovalchuk’un da adlarının yer aldığı, yaklaşık 2 milyar dolarlık offshore para akışının Putin’in yakın çevresine kadar uzandığı iddia edildi.