"Önce Amerika" diyen Trump'a Çin'den yanıt

Vietnam'da devam eden APEC Zirvesi'nde konuşan Çin lideri Şi Cinping, ABD Başkanı Trump'ın "Önce Amerika" açıklamasına karşı küresel işbirliğini savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Vietnam'ın Danang kentinde düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, küreselleşmenin geri döndürülemez bir süreç olduğunu ve tüm dünyanın daha dengeli ve kapsayıcı ilişkiler kurulması için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Şi, "Ekonomik alanda küreselleşmeye yön mü vermeliyiz, yoksa tereddüt edip bundan kaçmalı mıyız? Beraber bölgesel işbirliğini mi savunmalıyız, yoksa ayrı yollara mı gitmeliyiz?" diye konuştu.

Asya-Pasifik ülkelerine "çok taraflı ilişki kurma" çağrısı yapan Çin liderinin konuşması, "Benim önceliğim Amerika" diyen ABD Başkanı Donald Trump'ın konuşmasına bir yanıt olarak nitelendirildi.

Trump, Şi'den kısa bir süre önce APEC Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "ABD’ye yapılan haksız ticari ve ekonomik uygulamalara tolerans göstermeyeceğiz. Benim için öncelik Amerika'dır" ifadelerini kullanmıştı.

Trump, önceki gün Pekin'de Çin lideriyle yaptığı görüşmeler sırasında da, ABD ile Çin arasındaki ticaret dengesizliği nedeniyle Pekin yönetimini suçlamadığını, sorumluluğun geçmişteki Amerikan yönetimlerinde olduğunu söylemişti.

Trump: Haksız ticarete tolerans göstermeyeceğizTrump: Haksız ticarete tolerans göstermeyeceğiz

 

ABD Başkanı Trump: Çin'i suçlamıyorumABD Başkanı Trump: Çin'i suçlamıyorum