OPEC bugün toplanıyor

Toplantıda, petrol üretiminde kesintiye gitmesi beklenmiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

VİYANA - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), petrol üretimini görüşmek üzere bugün Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanıyor. Petrol fiyatından memnun olan OPEC'in, TSİ ile 22.30'da başlayacak toplantıda, petrol üretiminde kesintiye gitmesi beklenmiyor.

Kuveyt Petrol Bakanı Şeyh Ahmed El Abdullah El Sabah, OPEC piyasaları izleme komitesinin, bugünkü toplantıda üretim hedefini değiştirmemesi önerisinde bulunacağını açıkladı.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın Petrol Bakanı Ali El Namidi, dün Viyana'da gazetecilere, "petrol piyasasında durumun iyi olduğunu, fiyatın tüketicileri ve üreticileri memnun ettiğini" söylemişti.

İran Petrol Bakanı Mesud Mirkazemi de petrol stokları seviyesinin yüksek olduğunu, piyasada durumun önceye göre daha iyi durumda bulunduğunu açıklamıştı.

Dünya ekonomisindeki belirsizliğin sürdüğünü, dünya ekonomisine zarar vermeyi istemediklerini belirten Katar Petrol Bakanı Abdullah El Attiyah da, "üretimi kısmak için doğru zaman olduğunu düşünmüyorum. Dünya ekonomisi ve normal büyümenin sürmesi için çok dikkatli olmalıyız ve kış yaklaşıyor, bu yüzden gelecek aylarda ne olacağını görmemiz için zamana ihtiyacımız var" dedi.

Bu arada dün, ABD ham petrolünün varil fiyatı Ekim ayı teslimi yüzde 4,85 ya da 3,30 dolar artarak, 71,32 doları gördü. Bugün ise ABD ham petrolünün varil fiyatı şu sıralar 71,03 dolardan işlem görüyor.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 69,33 dolar seviyesinde seyrediyor.

Geçen yıl Aralık ayında 32,40 dolarla yaklaşık 5 yılın en düşük seviyesini gören petrol fiyatı, bu yıl Ağustos ayında 75 dolarla yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

ABD ham petrolünün varil fiyatı geçen yıl Temmuz ayında 147 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

OPEC'e ramazan ayarı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Petrol Bakanları toplantısı, Ramazan ayı dolayısıyla iftarın ardından (TSİ. 20.30'da) başlayacak.

OPEC'e yakın kaynaklar, toplantının sahura kadar devam edeceğini ve yarın TSİ 14.30'da OPEC genel sekreterinin basın açıklaması yapacağını söyledi.

Toplantıda petrol piyasasındaki gelişmeler dikkate alınarak, günlük ham petrol üretim kotasında yeni bir düzenleme yapılıp-yapılmaması konusunun ele alınacağı öğrenildi.

OPEC üyesi ülkeler günlük 25 milyon varil ham petrol üretiyor.

Bu arada OPEC piyasa araştırma komitesi, OPEC üretimi ham petrolün satış fiyatının varil başına 66,15 dolar olduğunu açıkladı.