Özerk bölgeler genel grev ilan etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Madrid - İspanya'nın kuzeyindeki Bask ve Navarra özerk bölgelerinde, ekonomik kriz yüzünden yapılan kesintilere ve yürütülen politikalara karşı bugün genel grev başlatıldı.

Bask ve Navarra özerk yönetimlerinde milliyetçi işçi sendikalarının çağrılarıyla yapılan genel greve katılımın yüksek olduğu kaydedildi. Özellikle ulaşım sektöründe ciddi aksamalar meydana geldi. Ekonomik krizin başladığı 2007 yılından bu yana 8. kez genel greve giden Bask'tan gelen ilk bilgilere göre, sabah erken saatlerde Hernani'de bazı bankaların ATM'lerine molotofkokteyli atıldı, Bilbao kentindeki metro hattına sabotaj sonucu seferlere ara verildi ve Vitoria kentinde bir kamyon ateşe verilip, demiryolu üzerine barikatlar kuruldu. Çıkan olaylarda gözaltına alınanların olduğu da açıklandı.  

Sendikalar, ekonomi politikasını eleştirdikleri Bask özerk yönetimi hükümetini, İspanya merkez hükümetinin ''takipçisi'' olmakla suçluyor, kesintilerin ve reformların değiştirilmesini talep ediyor.

Bu arada Bask bölgesinde faaliyet gösteren Amaiur Partisi'nin İspanya Meclisi'ndeki 7 milletvekili greve destek vererek, bugün meclisteki oturuma katılmayacaklarını duyurdu.