Papandreu ve Hristofyas Kıbrıs sorununu tartıştı

Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yönündeki görüşmelerin ilerlediğini, fakat yeterli düzeye ulaşmadışını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yönündeki görüşmelerin ilerlediğini, ancak bunun herkesin arzuladığı derecede olmadığını, "müzakerelerin devam etmesi" gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ise Kıbrıs sorununun çözümünün koşulunun, Türkiye'nin tutumunu değiştirmesine bağlı olduğunu ileri sürerek, müzakerelere devam etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Kıbrıs Rum kesiminde temaslarda bulunan Yorgos Papandreu, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile baş başa görüştü, ardından, Rum siyasi parti yetkililerinin de yer aldığı toplantıya katıldı.

Toplantıdan sonra Papandreu ve Hristofyas, ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmelerinin yararlı olduğunu ifade eden Papandreu, çok ayrıntılı ve verimli bir görüşme yaptıklarını, Hristofyas'ın ve siyasi parti başkanlarının, görüşmeler ve bugüne kadar olan gelişmelerle ilgili olarak görüşlerini dikkatle dinlediklerini; bununla birlikte açılan perspektifler ve Kuzey Kıbrıs'taki seçimler ışığında görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Kıbrıs sorununun kritik bir dönemeçte olduğunu ifade eden Papandreu, görüşmelerin ilerlediğini, ancak bunun herkesin arzuladığı derecede olmadığını kaydetti.

Müzakerelerin zor olduğunu, sıkı bir çalışma, sabır, ısrar, kendine hakim olma ve de her şeyden önce anlaşma sağlanması için siyasi irade gerektirdiğini belirten Papandreu, Hristofyas'ın elinden geleni yaptığını, aynı karşılığı Kıbrıs Türk liderliği ve Türkiye'den de görmeyi beklediklerini ifade etti.

Papandreu, 'laflardan pratiğe ve bu davaya yönelik özlü desteğe geçilmesi gerektiğini, Kıbrıs Türk toplumunun birkaç gün içerisinde liderini seçeceğini, tezlerin bilinmesi nedeniyle sürecin meşruiyetini yorumlamayacağını" söyledi. Papandreu, "herkes için ortak olduğuna inandığı vizyonun, Kıbrıs'ın tüm yasal sakinleri için gerçekleştirilmesi, bir diğer değişle adanın yeniden birleşmesi için müzakerelerin devam etmesi gerektiğini" kaydetti.

Papandreu, "Kıbrıs Türk toplumunun temsilcisinin, müzakere masasına yapıcı bir ruh ve çözüm iradesiyle gelmesinde fayda bulunduğunu" söyledi.

"Çözümün, yaşayabilir, işlevsel ve Kıbrıslı, Avrupai olması gerektiğini" bildiren Papandreu, "çözümün ayrıca yapay takvimler ve hakemlik olmaksızın, BM Güvenlik Konsey kararları, Avrupa ilke ve değerleri ve Avrupa normlarının tamamıyla uygulanması çerçevesinde olması gerektiğini" savundu.

"Siyasi eşitlikli, federal bir devlet çerçevesindeki çözümün, tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası kimliğe sahip olması gerektiğini" yineleyen Papandreu, çözümün, ileri sürdükleri "Türk işgalini ve kolonizasyonu" da sonlandırması gerektiğini savundu. Bugün bu ilkleri teyit ettiklerini dile getiren Papandreu, siyasi parti başkanlarıyla bunu görüşmelerinden de memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Papandreu, bu mücadelenin sadece hep birlikte hareket edilirse başarıya ulaşabileceğini savundu, Yunanistan'ın bugün kendi mücadelesini verdiğini, ancak  Kıbrıs'ın yanında durmayı sürdüreceğini belirtti.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas da Papandreu'nun Güney Kıbrıs ziyaretinin, Yunanistan'ın Kıbrıs sorununa olan ilgisinin bir göstergesi olduğunu belirterek, Yunanistan'ın, Kıbrıs sorununda uyguladıkları politikaya verdiği destekten ötürü teşekkürlerini dile getirdi.

"Kıbrıs sorununun çözümünün koşulunun Türkiye'nin tutumunu değiştirmesine bağlı olduğunu" ileri süren Hristofyas, müzakerelere devam etmeye hazır olduğunu söyledi.

Hristofyas, Türkiye'nin, Kıbrıs sorununun çözümünü istediği yönünde yaptığı açıklamalara karşın gerekli adımları atmadığını iddia etti.

Kıbrıs sorununa, BM kararlarında öngörüldüğü şekliyle siyasi eşitliğe dayanan iki toplumlu, iki kesimli federasyon temelinde bir çözüm bulunmasını hedeflediklerini ifade eden Hristofyas, AB üyesi olacak "Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nde" garantörlerin olmasının söz konusu olamayacağını savundu.

Hristofyas, ayrıca Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasındaki iyi ilişkilere de değindi.

Bu konularda ilginizi çekebilir