Paris ve Berlin, 'otomotiv'i korumakta kararlı

Sarkozy, "Otomotiv sanayimizin çökmesine izin vermeyeceğiz. Bu konuda Almanya'da da aynı siyasi irade olduğuna inanıyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PARİS - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris ve Berlin'in, küresel mali kriz karşısında otomotiv sanayilerinin korunması konusunda kararlı olduklarını söyledi.

10. Fransız-Alman Bakanlar Kurulu, Elysee Sarayı'nda toplandı. Toplantıdan sonra Almanya Başbakanı Angele Merkel ile ortak basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, "Otomotiv sanayimizin çökmesine izin vermeyeceğiz. Bu konuda Almanya'da da aynı siyasi irade olduğuna inanıyorum" dedi. Sarkozy, bununla birlikte otomotiv sektörüne nasıl bir yardım yapılacağı konusuna çok fazla açıklık getirmedi.

Fransa ve Almanya'nın, ekonominin tekrar canlandırılması ve yatırımları cesaretlendirmek için "hedeflenmiş yardımları" tercih ettiğini kaydeden Sarkozy, "Fransa ve Almanya olarak Avrupa'nın birlikteliği için liderlik yapması konusunda sorumlulukları olduğunun farkındayız" dedi.

Sarkozy, Fransa ve Almanya'nın daha çok yatırım, araştırma, yeni icat ve buluş, okul, eğitim ve staj gibi konularda bütçeden para harcamak niyetinde olduğunu söyledi.

Küresel mali krize karşı alınacak önlemler konusunda Berlin ve Paris arasında kriz yaşandığı yolundaki haberleri yalanlayan Sarkozy, "aramızdaki ortak görüşler, görüş ayrılıklarından daha fazla" dedi.

Avrupalı siyasi gözlemcilere göre, küresel mali kriz karşısında Fransa daha fazla korumacı politikaları desteklerken, Almanya bu konuda isteksiz davranıyor.

Fransa yine, AB'nin ekonomik açıdan güçlü ülkesi Almanya'nın krize karşı birlik içinde daha aktif tutum içine girmesini isterken, Merkel bu öneriye soğuk yaklaşıyor.