Piyasalarda Japon Yeni'nin yükselişi sürüyor

Carry trade'in durmasıyla yükselişe geçen yen, Japon ekonomisine duyulan güvenden de güç alıyor. Dolar karşısında hedef 90 yen civarı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TOKYO - Uluslararası piyasalarda yaşanan küresel kriz korkusu ve borsalardaki düşüşler nedeniyle yatırımcıların 'carry trade' işlemlerini durdurmaları, Japon Yeni'ni dolar karşısında yükseltmeyi sürdürüyor. Yen, son 13 yılın en yüksek seviyesine yaklaşıyor.

Carry trade'in favori para birimlerinden Avustralya Doları ve Yeni Zelanda Doları da Japon Yeni karşısında değer kaybediyor. ABD Doları ise Merkez Bankası Fed'in bu hata faizde indirime gidebileceği yönündeki beklentilerle değer kaybediyor.

Cuma günü New York piyasasında dolar karşısında yüzde 7'ye yakın değer artışıyla 94.32 seviyesinden kapanan yen, bugün Tokyo'da, 1996 Ağustosu'ndan bu yana en yüksek değeri olan 93.23 düzeyine tırmandı. Euro karşısında da yen, 118.96'dan 117.15 seviyesine çıktı. Euro/dolar paritesi ise 1.2663'ten, 1.2565'e geriledi.

Piyasalardaki gelişmeleri değerlendiren uzmanlar "Yüksek getirili dövizler değer kaybediyor. Küresel ekonomide sorun var. Japon ekonomisi diğerleri kadar yara almadığı için yen bunlara göre daha cazip" yorumunu yapıyorlar. Uzmanlar, doların 90 yen civarına kadar düşebileceğini tahmin ediyorlar.

Japon Yeni ekim ayı içinde dolar karşısında yüzde 14, euro karşısında yüzde 28, Avusralya Doları karşısında yüzde 48 ve Yeni Zelanda Doları karşısında da yüzde 38 değer kazandı. Japonya'da yüzde 0.5 düzeyinde bulunan gösterge faiz, dünyanın önde gelen ekonomileri arasında en düşük olanı olarak dikkat çekiyor.