"AB üyeliği, Türkiye için partiler üstü bir konu olmalı"

Güler Sabancı, Massachusetts Institute of Technology (MIT) öğrencilerine liderlik semineri verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BOSTON - Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Massachusetts Institute of Technology (MIT) öğrencilerine liderlik semineri verdi ve Sabancı Holding'in ortaya çıkışını, gelişimini ve kurumsallaşmaya verdiği önemle 21. yüzyılın koşullarına nasıl hazırlanıp uyum sağladığını anlattı. Güler Sabancı, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda son bir iki senedir, iki taraftan da gelen bir yavaşlama görüldüğünü ancak, yeniden canlanma olacağını umduğunu belirterek, "(AB üyeliği konusunun) Türkiye için partiler üstü, siyaset üstü bir konu olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Washington'da Sabancı Üniversitesi'nin Brookings Enstitüsü ile birlikte düzenlediği Sakıp Sabancı Konferansının ardından Boston'a gelen Güler Sabancı, Massachusetts Institute of Technology'nin (MIT) en az 12 yıllık iş tecrübesi olan üst düzey yöneticilere yönelik bir yıllık yoğun master programı olan "İnovasyon ve Küresel Liderlik" (Sloan Fellows) programı öğrencilerine liderlik semineri verdi ve sorularını yanıtladı.

Güler Sabancı konuşmasında, Sabancı Holding'in ortaya çıkışını, kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik üzerinde durarak 21. yüzyıla ve koşullarına nasıl hazırlandığını, Holding'i dönemlere ayırarak detaylı bir şekilde anlattı.

Güler Sabancı konuşmasının sonunda, öğrencilerden gelen pekçok soruya da yanıt verdi. Aile şirketlerinin ayakta kalmasıyla ilgili bir soru üzerine Sabancı, dünyada 3. kuşakta ayakta kalabilen büyük şirketlerin oranının yüzde 5 olduğunu, Sabancı Holding'in de hedefinin bu olduğunu, o yüzden profesyonelliğe büyük önem verdiklerini söyledi.

Siyasete girme düşüncesi yok

Sabancı, siyasete girme düşüncesi olup olmadığının sorulması üzerine gülümseyerek "Bu basit sorunun basit yanıtı var, hayır" dedi. Şu an yaptığı işten büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Sabancı, zamanı geldiğinde de emekli olmak istediğini söyledi.

Sabancı, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili bir soru üzerine, süreci desteklediğini, süreç biraz yavaşlamış olsa da Türkiye'nin kesinlikle bu yolda yürümeye devam etmesi gerektiğini vurguladı. Güler Sabancı, Türkiye'nin AB üyeliğinin ülke açısından faydalı olacağı gibi, AB'nin Türkiye'nin katılımının kendisine faydalı olacağını görmesi gerektiğine de dikkati çekti. Soruların ardından MIT öğrencilerinden Şilili Carlos Munoz Güler Sabancı'ya, MIT öğrencileri adına teşekkür ederek bir plaket verdi.

Sabancı, planlarını AB üyeliğine göre yaptı

Güler Sabancı, programın ardından MIT'de onuruna verilen resepsiyona katıldı ve öğrencilerle sohbet etti. Sabancı, programın ardından gazetecilerin soruları üzerine, MIT-Sloan programına konuşmacı olarak katılmanın önemli olduğunu, çünkü kendisini dinlemeye gelenlerin sadece öğrenci olmadıklarını, hepsinin en az 12 yıllık iş tecrübesinin olduğunu belirtti. Güler Sabancı "Sabancı'nın hikayesini," Holdingin 21. yüzyıla nasıl hazırlandığını ve uyum sağladığını dönemleriyle onlara anlatmaya çalıştığını söyledi.

Güler Sabancı, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili bir soru üzerine ise hem Sakıp Sabancı'nın hem de kendisinin Türkiye'nin AB sürecini başından beri çok desteklediğini bildirdi. Sabancı Holding'in tüm iş planlarını AB'ye tam üyelik olacak şekilde yaptığına dikkati çeken Sabancı, "Biz Sabancı Grubu olarak bunun (Türkiye'nin AB üyeliği) gerçekleşeceğine inanıyoruz. Yolun üstündeyiz, bu yolda kalmamız bile Türkiye için yarar getiriyor. Son bir iki senedir iki taraftan da gelen bir yavaşlama var ama umuyorum ki yeniden canlanma olacak" diye konuştu. Güler Sabancı, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Türkiye'nin AB ile ilişkilerinden sorumlu olarak atanmasının ardından Türkiye'nin AB sürecinin hızlanmasını umduğunu ve arzu ettiğini belirtti.

BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) eski başkanı ve Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş ile Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) eşbaşkanı Joost Lagendijk'in de Sabancı Üniversitesine danışman olarak geleceklerini belirten Sabancı, Üniversitenin AB üyeliği konusunda Derviş'in başkanlığında bir çalışma grubu oluşturacağını bildirdi. Güler Sabancı "Biz bu konuya gereken önemi veriyoruz, gereken çalışmayı yapıyoruz ve (AB üyeliği konusunun) Türkiye için partiler üstü, siyaset üstü bir konu olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Güler Sabancı Boston'daki programı çerçevesinde Harvard Üniversitesinde Sabancı Üniversitesi mezunları ve öğretim üyeleriyle de bir araya gelecek.

MIT'de üst yöneticilere yönelik master programı olan Sloan Fellows Programında 28 ülkeden 100 öğrencinin bulunduğu ve bunların arasında tek Türk'ün 'Şölen Altop' olduğu öğrenildi. Bu programa girebilmek için en az 12 yıllık iş tecrübesinin olması gerekiyor. Bu programın mezunları arasında BM'nin eski genel sekreteri Kofi Annan, HP'nin eski CEO'su Carly Fiorina, Ford'un Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, DoCoMo'nun eski CEO'su Keiji Tachikawa'nın bulunduğu bildirildi.