"Gaz kesintisinin siyasi nedeni olduğuna inanıyoruz"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya ve Ukrayna'ya sorunlarını çözmeleri çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya'dan Ukrayna üzerinden Avrupa ülkelerine yapılan doğal gaz sevkıyatındaki kesintilerin siyasi nedenlerden kaynaklandığına inandıklarını belirterek, Rusya ve Ukrayna'ya sorunlarını çözmeleri çağrısında bulundu.

Merkel, bugün başkent Berlin'de başbakanlıkta İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile yaklaşık 1,5 saat görüştü. Merkel, daha sonra Brown ile düzenlediği basın toplantısında, ağırlıklı olarak 2 Nisan'da Londra'da yapılacak G-20 zirvesinin hazırlıklarıyla ilgili görüştüklerini, uluslararası alanda ise Orta Doğu'daki gelişmeleri ve doğal gaz kesintilerini ele aldıklarını söyledi.

Avrupa'ya yönelik doğal gaz sevkıyatlarının aksamaması için gerekli şartların sağlanması gerektiğini kaydeden Merkel, "Gaz kesintisinin siyasi nedeni olduğuna inanıyoruz. Rusya ve Ukrayna sorunlarını çözmeli" diye konuştu.

"Gizli silah sevkıyatı önlenmeli"

Merkel, Gazze Şeridi'nde de insani bir ateşkes sağlanması için şartların yaratılması gerektiğine işaret ederek, bunun için Gazze'ye gizli silah sevkıyatının da önlenmesi gerektiğini, kendilerinin de bu konuda teknik alanda yardım etmeye hazır olduklarını kaydetti.

Küresel krizin de ancak uluslar arası çabalarla çözülebileceğini, bu nedenle ABD ile de yakın bir işbirliği yapılması gerektiğini belirten Merkel, Londra'da yapılacak G-20 zirvesinin başarılı olabilmesi için daha önce şubat ayı ortalarında ya da sonunda bu gruba üye ülkelerin temsilcilerini Berlin'e davet ettiğini yineledi.