"Göçmen raporunu" engelledi mi?

İngiltere Başbakanlığı'nın, ülkedeki göçmenlerin işgücü üzerinde olumsuz etkileri olduğu söylemlerinin tamamen doğru olmadığını ortaya koyan bir raporun yayınlanmasını engellendiği iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - BBC'nin "Newsnight" programı tarafından ortaya çıkarılan rapora göre, İngiliz hükümet yetkililerin açıklamalarının aksine ülkedeki yabancı göçmenler aslında İngilizlerin iş bulmalarına engel teşkil etmiyor. 

Newsnight programı, yayınlanmayan analizin hükümet yetkililerinin söylemlerine göre daha iyimser olduğunu vurgularken, Başbakanlık yetkililerinin geçen yıldan bu yana uyuşmazlık yaratmaması için raporun yayınlanmasının önlediğini bildirdi. 

İngiltere'de geçen hafta açıklanan net göçmen verileri, Başbakan David Cameron'ın göçmen sayısını düşürme hedefinde ilerleme kaydedilmediğini göstermişti. Cameron, Birleşik Krallık'a gelen göçmen ve ülkeden göç edenlerin sayısınının arasındaki farkın yıllık yüz binden az olmasını hedeflerken, açıklanan son veriler bu rakamın 200 binden fazla olduğunu ve sayının giderek arttığını gösterdi. 

İngiltere işgücü piyasasına ilişkin açıklanan son verilere göre, piyasadaki yeni işlerin yüzde 87'sine İngilizler kabul edilirken, yüzde 13'üne ise yabancılar kabul edildi. Başbakanlık raporun yayınlanmasının önlendiği iddialarını redderek, yayın için hazır olmadığını savundu. Muhalefetteki İşçi Partisi ise raporun bir an önce yayınlaması konusunda hükümete çağrıda bulundu. 

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, 2012 yılında hazırlanan yapılan başka bir araştırmaya dayandırdığı konuşmasında, "Fazladan her 100 göçmen, 23 Britanyalının işsiz kalmasına neden oluyor" demişti. Başbakanlık tarafından yayınlanması engellenen yeni raporun, bu rakamlara göre daha iyimser olduğu belirtiliyor.