"IMF ve DB'nin Doha'ya katılmaması yanlış"

BM Genel Kurul Başkanı D'Escoto, IMF, Dünya Bankası ve ABD'nin politika ve uygulamalarını eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Kurul Başkanı Miguel D'Escoto, ABD yönetiminin BM ile iyi ilişkiler kurmaya ve çok taraflılığa yanaşmadığını öne sürdü.

D'escoto, ABD tarafından kontrol edildiğini savunduğu IMF ve Dünya Bankası'nın başkanlarının da Doha Uluslararası Kalkınma Konferansı'na katılmayacak olmalarını eleştirdi.

Nikaragua'da eski Sandinista yönetiminin dışişleri bakanı olan 85 yaşındaki Katolik rahip D'Escoto, bugün BM'de 29 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Doha Konferansı'na sunulacak taslak metinle ilgili düzenlenen basın toplantısına başkanlık etti.

D'Escoto, bir soru üzerine Doha Konferansı'nın son derece önemli olduğunu ifade ederek, "dünyada yaşanan büyük sorunların G-20'lerle değil, G-192'lerle çözülebileceğini," o yüzden tüm BM ülkelerini bir araya getirecek Doha toplantısına katılımın da çok önemli olduğunu söyledi.

D'Escoto, toplantıya IMF ve Dünya Bankası başkanlarının katılmamasıyla ilgili bir soru üzerine ise bunun doğru bir politika olmadığını belirtti.

'Kişisel' almıyor

IMF ve Dünya Bankası başkanlarının kendisine "sanki yokmuş" gibi davrandıklarını, Doha'da toplantıya katılamayacaklarını bildiren bir mektup bile yazmadıklarını belirten D'Escoto, mektubun Genel Sekreter Ban Ki-mun'a yazıldığını söyledi.

D'Escoto, bu duruma pek de şaşırmadığını belirterek, bu yıl göreve başladığından beri iki kurumun başkanlarının kendisine BM Genel Kurul başkanı olarak gerekli itibarı göstermediklerini, "adeta yokmuş gibi" davrandıklarını ifade etti.

"Konuyu kişisel olarak almıyorum, olsun ben yine de onları seviyorum" diye konuşan D'Escoto, Bush yönetimindeki ABD'nin de BM karşıtı olduğunu, BM ile iyi ilişkiler kurmaya, çok taraflılığa önem vermediğini ve "işleri kendi başına halletmek istediğini" ileri sürdü.

BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş dün BM'de yapılan bir toplantıda gazetecilerin Doha'ya IMF ve Dünya Bankası başkanlarının katılmamasıyla ilgili soruları üzerine, her 2 kurumun da Doha toplantısında son derece yüksek seviyede temsil edileceğini söylemiş, mali krizin bu önemli kurumların başkanlarını her an karar vermelerini gerektirebilecek olağanüstü bir durumla karşı karşıya bıraktığını söylemişti.