"Mali sisteme yönelik güven tesis edilecek"

Fed Başkanı Bernanke, ABD ekonomisinin yeniden sağlıklı ve güçlü büyüme yoluna gireceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, bugün açıklanan önlemlerin uygulanmasının gücü sayesinde ABD ekonomisinin yeniden kendini göstereceğine, mali piyasalara güvenin tesis edileceğine inandığını belirtti.

ABD Başkanı George Bush'un konuşması ardından, Beyaz Saray'da ABD Hazine Bakanı Henry Poulson ile açıklamalarda bulunan Bernanke, bugün atılan adımların sorunların aşılmasında kendilerine yardımcı olacağını söyledi.

Bernanke, amaçlarına ulaştıkça mali sistemin reforme edileceğini ve böylece ülkenin refah düzeyinin korunmuş olacağını bildirdi.

Son birkaç gün içinde bu zorlu dönemde ekonomiyi desteklemek için Fed'in çok aktif bir şekilde bütün güçlerini ve yetkilerini kullandığını ifade eden Bernanke, sistemdeki baskıyı azaltmak için küresel düzeyde Merkez Bankalarının, çok sıra dışı bir şekilde birlikte hareket ederek mali piyasalar üzerindeki gerginlikleri azaltmaya, ekonomiyi desteklemeye çalıştıklarını, bunu yapmaya devam edeceklerini belirtti. Bernanke şöyle devam etti:

"Ancak çok açık bir şekilde artık zaman geldi. Daha kapsamlı ve daha geniş tabanlı adımlar atılması gerekiyor. Zorlu kriz dönemlerinde bazen sorunlar daha geç çıkabiliyor. Ödeme ile ilgili durumlar kendini gösterebiliyor. Müdahale anında beklemek çok daha büyük maliyeti beraberinde getirebilir. Daha da önemlisi mali piyasalardaki çalkantının hane halkı üzerindeki etkisini daha da büyütebiliyor.

Bizim şu anda karşı karşıya kaldığımız durum bu kadar kötü değil. Hem Kongre hem de hükümet tam zamanında hareket etti. Mali kuruluşların büyük bölümü de çok dalgalı ve zorlu mali koşullarda kritik olarak pozisyonlarını sürdürmeye devam ettirdi. Ekonomiye kredi vermeyi sürdürüyorlar."