"Özbekistan, Rusya'nın stratejik partneri olarak kalacak"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

TAŞKENT - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Özbekistan'ın Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü'ndeki (ODKB) faaliyetini askıya almasına rağmen, Rusya'nın stratejik partneri olarak kalacağını belirtti.

Resmi ziyaret ile geldiği Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te temaslarda bulunan Lavrov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Özbekistan'ın böyle bir karar almasından dolayı üzüntü duyduklarını belirterek, alınan bu kararın Özbekistan'ın seçimi olduğunu vurguladı.

Lavrov, Özbekistan'ın Rusya'nın müttefiki olarak kalacağını ve iki ülke arasında partnerliğin daha da derinleştirilmesi ve askeri işbirliği programının gerçekleştirilmesine yönelik ikili anlaşmaların bulunduğunu kaydetti. Bakan, ikili anlaşmalarla, Özbekistan ile güvenliğin sağlanmasına yönelik ODKB bünyesinde yapılabilecek işbirliğinin doldurulabileceğini de dile getirdi.

15 Mayıs 1992 yılında bazı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri arasında kurulan Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne halen Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan üye bulunuyor.