"Rusya stratejik bir ortak, düşman değil"

İtalya Dışişleri Bakanı Frattini, Avrupa ile Rusya arasında bir randevu varsa randevuya sadık kalınmasının gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ROMA - İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Rusya'nın stratejik bir ortak olduğunu, düşman bir ülke olmadığını söyledi.

Brüksel'de Gürcistan ile Rusya arasındaki krizin ele alınacağı zirveden birkaç saat önce Corriere della Sera gazetesine açıklamalarda bulunan Frattini, "Rusya düşman bir ülke olarak görülmemeli" ifadesini kullandı.

Rusya'nın stratejik bir ortak olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Frattini, "Rusya ile ilişkilerin kesilebileceğine inanan ülkeler varsa o zaman İran'ın nükleer dosyası gibi dosyalarla nasıl başa çıkılacağını da açıklamalılar. Kurallara uymak gerektiğini söylemek iyi bir şey ama Rusya'nın stratejik bir ortak olduğu, düşman bir ülke olmadığı konusunda da açık olmak gerek" dedi.

Rusya'ya yönelik tecrit girişiminde bulunulacağını sanmadığını da belirten Frattini, zirvede İtalya tarafından desteklenen ve yaptırımların dışlandığı Fransa çizgisinin benimseneceğini kaydetti.

Frattini, 3 ve 4 Eylülde Moskova ile Tiflis'e gideceğini ve Rusya'ya anlaşmalara uymasını, Gürcistan'a da AB'ye girmenin kısa yolu olmadığını, ağustos ayındaki krizin AB'ye giriş belgesi olarak görülemeyeceğini söyleyeceğini belirtti.

AB ile Rusya arasındaki müzakerelerin geçici olarak askıya alınması ya da ertelenmesine karşı olduğunu da söyleyen Frattini, 15-16 Eylüldeki görüşmelere atıfta bulunarak, "Avrupa ile Rusya arasında bir randevu varsa randevuya sadık kalmak gerek" ifadesini kullandı.