"Türkiye daha demokratik bir ülke"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İtalya temasalarında Türkiye'nin düne göre daha demokratik bir ülke olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ROMA  - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Türkiye düne göre daha demokratik bir ülkedir. Hukuk devleti olma bakımından bugün, düne göre daha demokratik bir durumdadır. Tüm anayasal kurumlar demokratik ilkelere bağlıdır ve bu arada TSK da Türkiye'de demokratik bir kurum olarak, demokratik kurallar içerisinde hareket etmektedir" dedi.

İtalya'da resmi temaslarda bulunan Şahin, heyetler arası görüşmeden sonra İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Mehmet Ali Şahin, Fini'nin daveti üzerine İtalya'da bulunduğunu anımsatarak, bundan mutluluk duyduğunu söyledi. Ziyareti sırasında Senato Başkanı Renato Schifani ile görüşeceğini, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından kabul edileceğini bildiren Şahin, bu görüşmelerde başta parlamentolar arasındaki ilişkiler olmak üzere, ikili ilişkileri çeşitli yönlerden değerlendirme fırsatı bulacaklarını kaydetti.

Fini ile yaptığı görüşmede, ikili ilişkilerin nasıl daha da geliştirilebileceğini ve parlamentolar arası ilişkilerin nasıl daha ileri götürülebileceği konularının ele alındığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

"Türkiye ve İtalya'nın, gerek Avrupa'da ve Akdeniz'de gerekse küresel anlamda, konulara ve sorunlara yaklaşımları örtüşmektedir. Ülkelerimiz, ortak evrensel değerlere sahiptir. Bu itibarla, uluslararası konularda ve iki ülkenin gündemindeki meselelerde birbirlerine paralel olarak yaklaşmaktadırlar.

Türkiye, AB'ye tam üyeliği stratejik bir hedef olarak görmekte ve bu yönde kararlı bir şekilde ilerlemektedir. İtalya, AB'ye üyelik sürecinin başından bu yana Türkiye'nin yanında olmuş ve olmaya devam etmektedir. Birliğe tam üyelik sürecinde, halklarımızın birbirlerini iyi tanımalarını sağlamamızın gerekliliğine inanıyorum. Bu kapsamda halklarımızın temsilcileri olan bizlerin de birbirimizi tanımamız, anlamamız ve karşılıklı temaslar kurmamızın süreci kolaylaştıracağını ve ileri götüreceğini düşünüyorum.

Bu bağlamda, İtalya Parlamentosuna gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretin de Türkiye'nin Avrupa'da, Avrupa'nın ise Türkiye'de daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacağına inanıyorum.

Türkiye ve İtalya, önde gelen ekonomik ve ticari ortaklar olarak başta Orta Asya, Orta Doğu ve Kafkasya bölgeleri olmak üzere, üçüncü ülkelerde ortak işbirliği yapabilecek ülkeler olarak öne çıkmaktadırlar. Türkiye olarak bundan mutluluk duymaktayız."

Fini'nin sözleri

İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini de Türkiye-İtalya arasındaki ilişkilerin her açıdan mükemmel olduğuna işaret ederek, "İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için ekonomik ve siyasi ilişkileri geliştirmenin yanı sıra parlamentolar aracılığı ile halklar arası ilişkilerin ve dostluğun geliştirilmesi gerekmektedir. Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde, TBMM büyük bir rol oynamıştır. İktidar ve muhalefet bu konuda çoğu kez beraberce gayret göstermişlerdir. Gerektiğinde Meclis, anayasada bile değişiklikler yapabilmiştir. Bu çok önemli bir husustur" dedi.

Fini, yaptıkları toplantıda Şahin'e, "Gerek benim gerekse parlamentodaki çoğunluğun kanaatine göre, Türkiye'nin AB üyeliği herkesin yararına olacaktır" dediğini de aktardı.

İtalya'nın, AB'nin kurucu ülkelerinden biri olduğuna işaret eden Fini, "Türk Parlamentosundan herhangi bir talebin olması durumunda, AB konusundaki deneyimlerimizi paylaşmaya da hazırız" diye konuştu.

"Türkiye daha demokratik bir ülkedir"

Toplantı sonrasında iki Meclis başkanı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine Fini, İtalya'nın, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini öteden beri desteklediğine değinerek, "Türkiye'nin yapması gereken tek şey, üyelik sürecinde bugüne dek sergilediği çabaları aynen sürdürmesidir. AB, Türkiye'nin büyük mesafeler katettiğini gözden uzak tutmamalıdır. Türkiye'nin AB'nin istekleri doğrultusunda anayasasında değişiklikler yapması büyük bir irade göstergesidir. Türkiye, önümüzdeki süreçte de AB kriterleri ile uyum sağlama çalışmalarına devam etmelidir" dedi.

Fini, AB kriterleri çerçevesinde Türkiye'de TSK'nın rolüne ilişkin soruya ise "Gerek Türkiye'nin egemenlik hakkına, gerekse ülkenizdeki tartışmalara, gerekse ilgili makamların bağımsızca verecekleri kararlara saygı çerçevesinde bu konuda herhangi bir şey söylemek istemiyorum"  karşılığını verdi.

Bir gazetecinin, "Türkiye'deki son gelişmeler ve darbe iddiaları" konusunda Mehmet Ali Şahin'e soru yöneltmesi üzerine Fini, "(Bunu soracaklar) demiştim. İddiayı ben kazandım..." sözleriyle TBMM Başkanına espri yaptı.

Şahin'in sözleri

Şahin, konuya ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

"Türkiye, düne göre daha demokratik bir ülkedir. Hukuk devleti olma bakımından bugün, düne göre daha demokratik bir durumdadır. Tüm anayasal kurumlar demokratik ilkelere bağlıdır ve bu arada TSK da Türkiye'de demokratik bir kurum olarak, demokratik kurallar içerisinde hareket etmektedir. Ancak bazı kurumlarımızın içerisinde eski alışkanlıklarını devam ettirmek isteyenler bulunabiliyor. Ancak Türkiye'deki demokratik yapı, demokrasiye kastetmiş olan bu kişileri bertaraf edecek güçtedir. Şu anda Türkiye'de yaşanan da budur.

Ama tabii yaşanan bir yargı sürecidir, bu süreç sonucunda bağımsız yargı organları bütün bu iddialarla ilgili, bu iddialara dayanak kılınan delillerle ilgili nihai kararını verecektir. O bakımdan yargıya intikal etmiş konularla ilgili tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de yargıyı etkileyecek beyanlarda bulunmak doğru sayılmamaktadır."