Rekabetçi devalüasyondan kaçınacağız

G-20 liderleri, gelecek yıl küresel çapta bir ticaret anlaşmasına varma konusunda yeniden çaba harcayacakları sözünü verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL - G-20 üyesi ülkelerin liderleri, para birimlerinde "rekabet devalüasyonu"ndan kaçınma konusunda anlaştı.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen ve iki gün süren G-20 Liderler Zirvesi'nde, döviz kuru savaşları ve ticari korumacılık korkularını artıran "küresel gerilimler ve kırılganlıkların" üstesinden gelme konusunda fikir birliğini varıldı.

Sonuç bildirgesinde liderler, piyasa tarafından belirlenmesi gereken döviz kuruna vurgu yaparak, para birimlerinde "rekabet devalüasyonu"ndan kaçınılması gerektiğini ifade ettiler.

Bildiride, risklerin hala sürdüğü belirtilerek, "Bazılarımız güçlü büyüme yaşarken, bazılarımız yüksek seviyede işsizlik ve cansız toparlanma ile karşı karşıya. İnişli çıkışlı büyüme ve artan dengesizlikler, küresel çözümlerin eşgüdümsüz çabalara sapmasına sebep oluyor" denildi.

Bu arada, bazı ekonomi çevrelerinde, toplantıda bazı delegasyonlar arasında, para birimi ve ticaret dengesizliklerinin nasıl düzeltileceği konusunda yüksek gerilimin görüldüğünü, asıl anlaşmazlığın temel olarak Çin ve ABD arasında yaşandığını belirtiyorlar.

Yavaş büyüyen gelişmiş ekonomiler, faiz oranlarını rekor düşük seviyelerde tutarak büyümelerini hızlandırmaya çalışırken, gelişmekte olan piyasaların hızlı büyümeleri, ekonomilerinde aşırı ısınma kaygısı yaratıyor.

Yeni kurtarma mekanizması 2013 ortalarında

Öte yandan, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya ortak bir deklarasyon yayımlayarak, gelecekteki olası bir Avrupa Birliği kurtarma fonu için tahvil piyasalarını yatıştırma kararı aldılar. İrlanda'nın tahvil faiz oranları rekor yüksek seviyelere çıkarken liderler, Avrupa Birliği'nin müdahale etmesi gerektiği görüşünde.

Beş ülkenin ortak deklarasyonunda, herhangi bir yeni kurtarma mekanizmasının 2013 ortalarında uygulamaya geçebileceği ve mevcut anlaşmalara herhangi bir etkisinin olmayacağı da belirtildi.    

Bankaları güçlendirmeye yönelik çalışma lazım

G-20 grubu liderleri, "Batmayacak kadar büyük" olarak nitelenen bankaların zararlarını kendi kendilerine absorbe etme yeteneklerinin nasıl güçlendirilebileceğine yönelik çalışmaların hızlandırılmasını istediler.

"Sistemik olarak önemli finansal kuruluşlar" (SIFI) adı verilen bu tür bankaların zararlarını karşılayabilme yeteneklerinin güçlendirilmesi çalışmaları, Finansal İstikrar Kurulu tarafından yürütülüyor.

Ele alınan seçenekler arasında sürşarj ve konvertibl tahviller gibi araçlar bulunuyor.

G-20 liderleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Beklenmedik durum sermayesi ve başka araçların fizibilitesi konusundaki çalışmalarda ilerleme sağlanmasını destekliyoruz" denildi.

G-20 ayrıca, ulusal ölçekte olanların dışında, birbirleriyle küresel boyutta bağlantılı olan SIFI'ler için, "zorunlu uluslararası toparlanma ve çözüm planlaması" adıyla sürekli bir süreç oluşturulmasını istedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir