Rusya ve Gürcistan savaşın eşiğinde

Rus takviye zırhlı birliklerinin Tshinvali'de Gürcü birliklerine ateş etmesi iki ülkeyi savaşın eşiğine getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rus takviye zırhlı birliklerinin Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye girmesinin ardından Gürcü birliklerine ateş etmesi, Rusya ve Gürcistan'ı savaşın eşiğine getirdi.

Güney Osetya Basın Merkezinin, ''Rus zırhlı araçları Tshinvali'nin kuzey bölgelerinden kente girdi'' açıklamasının ardından, Rus Kara Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı İgor Konaşenkov'un, Rus toplarının ve tanklarının Gürcü askerlerinin saldırısını bastırdığını söyledi. Güney Osetyayı yetkili Teymuraz Kasaev, başkent Tshinvali'de binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, ''Bize ulaşan bilgiler, önceki gün gece başlayan saldırılarda ölü sayısının binden fazla olduğu yönünde'' ifadesini kullandı.

Rusya, Gürcistan'a ait 4 askeri üssü bombaladı

Bu arada, Gürcü askeri yetkilileri de Rus savaş uçaklarının Tiflis yakınlarındaki Vaziani askeri üssünün Rus savaş uçakları tarafından bombalandığını ve 3 Gürcü askerinin öldüğünü açıkladı. Ayrıca yine Tiflis yakınlarındaki Marneuli askeri havaalanı ile Bolnisi üssünün Rus uçaklarınca vurulduğu belirtildi. Gürcistan dün sabah bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü açıklamıştı. Öğleden sonra yapılan açıklamada ise toplam 4 Rus savaş uçağının düşürüldüğü bildirildi. Görgü tanıkları, 70 bin nüfuslu Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye düzenlenen saldırıda kentin büyük bölümünün yerle bir olduğunu ve kentteki birçok binadan alevlerin yükseldiğini kaydettiler. Rus Haber Ajansı RİA Novosti, Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'nin güney bölgesinde kalan Gürcü askerleri ve Rus barış gücü askerleri arasındaki çatışmaların yeniden başladığını duyurdu. Rus Hava Kuvvetleri'nin, Gürcistan'ın Karadeniz'daki önemli limanı Poti'nin ardından Senaki'deki Gürcü askeri üssünü de bombaladığı bildirildi. Senaki'deki üsle birlikte Rusya, Gürcistan'a ait 4 askeri üssü bombaladı.Rusya'ya ait savaş uçaklarının Gürcistan'ın önemli stratejik yerlerini bombardımanı sırasında isabet alan Poti limanının kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Görgü tanıkları Rus bombardımanı sırasında ölen ve yaralananlar olduğunu bildirdi.

Rusya asker sevk ediyor

Rusya'nın Gürcistan'daki Güney Osetya bölgesine yeni asker sevk ettiği bildirildi.

Rus piyadelerinin komutan yardımcısı İgor Konaşenkov, 58. Ordunun bölgede ''barışı sağlamayı istediğini'' ve ek ''özel birimlerin'' bölgeye intikal edeceğini belirtti. Konaşenkov, çatışmalarda 15 Rus barış güçü askerinin öldüğünü söyledi.Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti, ''Rusya'dan güvenliğimi sağlamasını talep ediyorum'' dedi.

Kokoeti, Gürcü Rustavi-2 televizyonunda yayınlanan açıklamasında, Abhazya'nın kendisine yeterli desteği vermediğini, Rusya tarafından da yalnız bırakıldığını belirterek, Moskova'nın güvenliğini sağlamasını istediğini kaydetti.

AB, ABD VE AGİT temsilcileri Gürcistan'a gidiyor

AB dönem başkanı Fransa tarafından yapılan yazılı açıklamada, ''Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), AB ve ABD temsilcilerinin, mümkün olduğu kadar çabuk ateşkesin sağlanması amacıyla Gürcistan'a gitmeleri kararlaştırıldı'' denildi.

Tiflis'te hayat akışı normal

Öte yandan, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te hayat akışı normal şekilde sürüyor. Tiflis sakinleri, ülkede 1990'lı yılların başından bugüne kadar birçok kez iç savaş yaşandığını, bu tür askeri operasyonlara ilk kez tanık olmadıklarını belirttiler.Tiflis'te, şu ana kadar zaman zaman meydana gelen elektrik kesintileri dışında gıda, yakıt ve benzeri ihtiyaç maddelerinin karşılanmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.

Bu arada, Gürcü ajansları, bölgedeki çatışmalarda yaralanan 8, 9 ve 12 yaşlarındaki çocukların tedavi edilmesi için başkent Tiflis'teki devlet hastanesine getirildiklerini duyurdu. 

Osetya'da halk panik içinde

Rus savaş uçakları, Güney Osetya bölgesinde Gürcü mevzilerini bombalamaya devam ediyor. Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'deki askeri bölge ve yerleşim yerlerindeki açık alanda bulunan Gürcü mevzileri, Rus savaş uçakları tarafından bombalanıyor. Gürcü mevzilerinden de bombardımana karşı ateş açılıyor. Can güvenlikleri tehdit altında olan bölge sakinleri ise Rus bombardımanı nedeniyle büyük panik yaşıyor. Halk, telaş içinde bölgeden kaçmaya çalışıyor.