Rusya'dan flaş karar

Rusya, Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması Ortak Çalışma Grubu'ndan çekildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya, Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması Ortak Çalışma Grubu toplantılarına katılmama kararı aldı.  

Rusya Dışişleri Bakanlığı Silahların Yayılmasını Engelleme ve Denetim Dairesi Başkanı Mihail Ulyanov, "İnterfax" haber ajansına yaptığı açıklamada, soğuk savaşı sona erdiren belgelerden kabul edilen AKKA anlaşmasındaki çalışmaları durdurma kararı aldıklarını söyledi. 

Ulyanov, NATO'nun, Rusya sınırına yakın bölgelerde askeri faaliyetlerini artırdığı sırada, bu anlaşma üzerinde çalışmanın mantıksız olduğunu söyledi. 

Rusya'nın anlaşmadan çekilme kararının Ukrayna kriziyle doğrudan bağlantılı olmadığını kaydeden Rus diplomat, "Günümüz gerçeklerine uygun olmayan bu anlaşmaya geri dönmek istemiyoruz. Ancak yeni bir metin üzerinde çalışmaya hazırız" dedi. 

Ulyanov, Rusya'nın neden AKKA'dan tamamen çekilmek yerine çalışmalarını durdurma kararı aldı sorusuna, "Çünkü biz tüm köprüleri yakmak istemiyoruz. Bu karar, yeni bir bazda görüşmeler için diyaloğa açık olduğumuzu gösteriyor" cevabını verdi.  

AKKA 1990 yılında NATO ile Rusya arasında imzalanmıştı. Anlaşma, sınır bölgelerde bulundurulacak ağır silahlara sınırlama getiriyordu. 

Rusya, Kırım'a nükleer silah yerleştirme hakkına sahip

Ulyanov, Moskova'da katıldığı basın toplantısında, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan ederek Rusya'ya bağlanan Kırım'a nükleer silah yerleştirme hakkına sahip olduklarını söyledi.  

Ulyanov, "Kırım'da nükleer silah varlığı hakkında bilgim yok. Bu yönde plan olduğunu da bilmiyorum. Ancak Rusya kendi topraklarında ihtiyaç gördüğü her yere nükleer silah koyma hakkına sahiptir" ifadelerini kullandı.