”Rusya'nın kararı son derece talihsiz”

Rice, ülkesinin Osetya ve Abhazya'yı Gürcistan'ın uluslararası toplumca tanınan sınırları içinde görmekte olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUDÜS - ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya'nın, Gürcistan'dan bağımsızlık ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlık talebini kabul etmesini, "son derece talihsiz bir karar" olarak değerlendirdi.

Rice, İsrail'deki temaslarının ardından gittiği Batı Şeria'da, Ramallah'ta Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında, konuyla ilgili bir soru üzerine, "Son derece talihsiz bir karar olduğunu düşünüyorum" dedi. Rice, ülkesinin Güney Osetya ve Abhazya'yı Gürcistan'ın uluslararası toplumca tanınan sınırları içinde görmekte olduğunu vurguladı. "ABD'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde Güney Osetya ve Abhazya'nın statülerinin değiştirilmesine yönelik olası bir Rusya girişimini engellemek için veto hakkını kullanacağını" da belirten Rice, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, ülkesinin uluslararası toplumca desteklenen ateşkese uyma yükümlülüğünü yerine getirmediğini ifade etti. Rice, Kuzey Kore'nin "nükleer tesislerini devre dışı bırakma işlemlerini durdurup, Yongbyon reaktörünü restore etme" kararıyla ilgili olarak da "Halen Kuzey Kore ile görüşmeler yürütmekteyiz ve bu süreçte nereye geldiğimizi birkaç hafta içinde görebileceğiz" dedi.