Saakaşvili'den uluslararası topluma çağrı

Gürcistan Cumhurbaşkanı, Rusya'nın Gürcü topraklarını işgal girişimine karşı tepki verilmesi gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TİFLİS - Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunarak, Rusya'nın Gürcü topraklarını işgal girişimine karşı tepki göstermelerini istedi.

Saakaşvili, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi özgürleştirmeye başladıklarını belirterek, Tshinvali'nin merkezinde çatışmaların sürdüğünü ve binlerce yedek askeri seferber ettiklerini bildirdi.

Mihail Saakaşvili, televizyondan yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya Federasyonu'na Gürcistan kentlerini bombalamaya son vermesi çağrısında bulundu. Gürcistan Cumhurbaşkanı, "Gürcü kuvvetlerinin Tshinvali'nin büyük bir bölümünü özgürleştirdiğini" ifade ederek, "Binlerce yedek askeri seferber ettik" dedi. Saakaşvili, şu ana kadar 10 bin yedek askeri silah altına aldıklarını ve bu sürecin devam ettiğini söyledi. Saakaşvili, ayrıca uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunarak, Rusya'nın Gürcü topraklarını işgal girişimine karşı tepki göstermelerini istedi. Mihail Saakaşvili, halktan da saldırılardan korkmamasını istedi.

"Savaşa kayıtsız kalmayacağız"

Öte yandan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, saldırgan Gürcistan'ın Güney Osetya'daki eylemlerine Rusya'nın yanıt vereceği uyarısında bulundu. Putin, Pekin ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Gürcistan liderliğinin Güney Osetya'da çok saldırgan eylemlere başvurduğunu, aralarında Rus barış gücü askerlerinin de bulunduğu kayıplar olduğunu" ifade etti. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı da geçen hafta yaptığı açıklamada, sınırlarındaki bir savaşa kayıtsız kalmayacaklarını belirtmişti. 

Bu arada, Gürcistan İçişleri Bakanlığı, İnterfaks ajansının, "Gürcü askerlerinin Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye girdiği" yolundaki haberini yalanladı. İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, İnterfaks'ın haberi için "Bu doğru değil" dedi. 

Gürcü askerlerinin başkente henüz girmediğini belirten sözcü, ancak Rusya'dan Güney Osetya'ya giren iki kamyon konvoyuyla çatışmalara girdiklerini, başkente ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Sözcü, sivillere kenti terk etmeleri için süre tanımak istediklerini de kaydetti. 

AB'den şiddete son verilmesi çağrısı        

AB Komisyonu yetkilileri, Gürcistan ile Güney Osetya arasındaki çatışmalardan duyulan "büyük endişeyi" yansıtarak, taraflara şiddete başvurmaya derhal son vermeleri çağrısında bulundular. Gelişmelerin yakından izlendiğini belirten yetkililer, AB'nin Rusya, ABD, Gürcistan ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile yakın temasta olduğunu duyurdular. 

AGİT'ten taraflara görüşme talebi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Güney Osetya'daki çatışmalardan "ciddi endişe duyduğunu" belirterek, taraflara görüşme çağrısında bulundu. AGİT dönem başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, Tiflis ve Tshinvali ile temasta olduğunu belirtti ve tarafları en kısa zamanda Helsinki'de görüşmeye çağırdı. Stubb, yaptığı yazılı açıklamada, bölgede durumun son derece gergin   olduğunu ve gerginliğin hemen azaltılması gerektiğini kaydetti. Finlandiya Dışişleri Bakanı, yakın zamanda Gürcistan'a gitmeyi planladığını da ifade etti. 

Medvedev'den 'Güvenlik Konseyi toplansın' talebi  

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in, Güney Osetya'daki son gelişmeleri değerlendirmesi için Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını talep ettiği belirtildi. Rus İtar-Tass ve RİA Novosti haber ajansları, Medvedev'in yardımcılarıyla danışma toplantısı yaptığını ve Güney Osetya'daki son gelişmeleri değerlendirmesi için Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını istediğini duyurdu.  

İnterfaks Ajansı, Gürcü askerlerinin Güney Osetya'nın başkentine girdiğini, kentin güneyinde çatışmalar olduğunu duyurmuştu. 

Ayrıca, Gürcistan'ın, kuşatma altındaki Güney Osetya başkenti Tshinvali'ye açtığı topçu ateşi sırasında 3 Rus barış gücü görevlisinin yaralandığı ve karargahlarının zarar gördüğü belirtildi. Rus İnterfaks haber ajansının haberine göre, Rus barış gücü sözcüsü, askerlerin karargahının şafakta Gürcü kuvvetlerinin açtığı ateş sırasında birkaç isabet aldığını söyledi. Sözcü, olayda bazı kapı ve pencereleri parçalanan binada zarar meydana geldiğini, binadaki 3 askerin de yaralandığını kaydetti. 

"8 yerleşim birimi kontrol altında"

Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da çatışmaların sürdüğü ve Gürcü birliklerinin başkent Tshinvali'nin çevresindeki 8 yerleşim birimini kontrol altına aldığı bildirildi. Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, yaptığı açıklamada, taraflar arasında dün ateşkes sağlandıktan birkaç saat sonra bölgedeki Gürcü köylerinin bombardımana tutulması üzerine askeri operasyona başlamak zorunda kaldıklarını kaydetti. Gürcistan halkına sükunet çağrısında bulunan Gurgenidze, ülkede her şeyin denetimleri altında olduğunu, kurumların normal çalışmalarına devam ettiğini belirterek, "Güney Osetya'daki anayasal düzeni sağlayana kadar operasyonların devam edeceğini" ifade etti. Gürcü birliklerinin, operasyonda şu ana kadar başkent Tshinvali'nin çevresindeki 8 yerleşim birimini kontrol altına aldığı bildirildi. 

Öte yandan, Rusya'ya ait FU-24 bombardıman uçaklarının, Gürcistan'ın çatışmaların devam ettiği Güney Osetya bölgesindeki Kareli kentindeki polis merkezini bombaladığı belirtildi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Rus bombardıman uçaklarının Kareli kentindeki polis merkezini hedef aldığı ve buraya iki adet bomba bıraktığı ifade edildi. Polis binasının zarar gördüğü belirtilen açıklamada, herhangi bir kayıp olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi. 

Bu arada Rus haber ajansları, Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya Cumhuriyeti'nin başkenti Tshinvali'deki hastanenin Gürcü askerlerinin bombardımanında vurulduğunu duyurdu.