S&P: Türkiye en kırılgan ülkeler arasında

S&P’nin “Küresel Ülke Kredi Trendleri” başlıklı raporunda bu yıl olduğu gibi 2014’te de kredi dereceleri indirilecek ülke sayısının, kredi notu yükseltilecek ülkelerden fazla olacağı tahmini yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Standard and Poor’s, Türkiye'nin de içinde bulunduğu yükselen Avrupa'da, ekonomileri daha dengeli yapıya götürecek reformların uygulanmasını raydan çıkaracak siyasi bir istikrarsızlığın derecelendirme üzerinde baskı oluşturacağı uyarısı yaptı.

S&P’nin dün yayınladığı “Küresel Ülke Kredi Trendleri” başlıklı raporunda bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da “notu indirilecek ülke sayısının, kredi notu yükseltilecek ülkelerden fazla olacağı” tahmini yapıldı.
 
"Ülke not indirimleri, derece yükseltmelerinden fazla olabilir" 

Raporun “Yükselen Avrupa: Dış Finansman Gereksinimi Arttı” başlıklı bölümünde bu yıl birbirini izleyen yedi negatif derecelendirmeden sonra 2014 yılında bölgede daha az not indirimi beklendiği ancak yine de ülke not indirimlerinin, derece yükseltmelerinden fazla olma olasılığı bulunduğu belirtildi.

Raporda, “Bölgenin, en muhtemel nedenler olarak, genişleyen cari işlemler açığı kapatmak ya da dış yükümlülüklerin yeniden finansmanını desteklemek için artan ve pahalı dış borç finansmanından kaynaklanacak dış dengesizlikleri birikirse, kredi değerlendirmesinde düşüş görebiliriz. Yükselen Avrupa ülkelerinin birçoğunda döviz kuru rejimleri yarı sabit ya da çıpalı ve parasal esneklikte eksiklik bulunuyor, bu onları dış stres olaylarında daha kırılgan kılıyor” denildi.

Baltık ülkeleri ve Orta Avrupa’nın büyük ölçüde üzerine gittiği cari işlem açıklarının birçok Balkan ülkesi ve Türkiye’de derecelendirme üzerindeki ağırlığının sürdüğüne dikkat çeken S&P, “Küresel likidite geri çekilirse Türkiye’nin en kırılgan yükselen ülkeler arasında olabileceğine inanıyoruz. Kanımızca yükselen Avrupa, bölgesel ekonomilerin çoğu büyük dış finansman gereksinimi ortaya koyarken küresel likiditenin sıkılaşması karşısında en çok risk altındaki bölge olabilir” dedi.

"Seçimler reformları raydan çıkarmasın"  

S&P raporunda “Bölge için derecelendirme aynı zamanda, şayet siyasi istikrasızlık ekonomileri daha dengeli bir yapıya doğru yönlendirmek için gerekli reformların uygulanmasını raydan çıkarırsa, baskı altında da olabilir. Diğer ülkeler yanında Türkiye ve Macaristan’da genel seçimler gelecek yıl yapılacak. 2016 yılına kadar, hemen hemen tüm yükselen Avrupa ülkelerinin seçimleri yapılmış olacak” satırları yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir