Sarkozy, İsveç ziyaretini yarın gerçekleştirecek

Fransa Cumhurbaşkanı, İsveç'in, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği güçlü destek yüzünden ertelediği Stockholm ziyaretini yarın yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsveç'in, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği güçlü destek yüzünden haziran ayında ertelediği Stockholm ziyaretini yarın yapacak.

Sarkozy'ye, Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ve geçen hafta Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan olarak atanan Pierre Lellouche eşlik edecek.

Lizbon anlaşmasının yürürlüğe girmesi için yapılan çalışmalar, küresel ısınma, mali sistemin düzenlenmesi ve AB'nin genişlemesi konuları ziyaretin en önemli gündem maddelerini oluşturuyor.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı kaynakları, ilk üç konuda Fransa ve İsveç'in hemfikir olduğunu, ancak Türkiye'nin AB üyeliği ve genişleme konusunda iki ülke arasında "derin görüş ayrılıkları yaşandığını" bildiriyorlar.

Sarkozy, İsveç Dışişleri Bakaını Carl Bildt'in, Le Figaro gazetesine mayıs ayında verdiği demeçte, Türkiye'nin AB üyeliğine güçlü destek vermesinin ardından, 2 Haziran tarihinde bu ülkeye yapacağı ertelemişti.

Le Figaro gazetesinde bugün çıkan bir haber analizinde, "Türkiye'nin AB üyeliği tartışmasının, Fransa ve AB'nin yeni dönem başkanı İsveç arasında gerilim kaynağı olduğu" yorumu yapılmıştı.