Sarkozy'den İran'a tehdit

Sarkozy, İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin tekliflere olumlu yanıt vermemesi halinde daha sert yaptırım tehdidinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'in yerleşim birimi inşasını dondurması ve barış sürecini canlandırması halinde ikinci kez Akdeniz İçin Birlik zirvesini toplayabileceklerini açıkladı.

Sarkozy, Cumhurbaşkanlığı Sarayında büyükelçilerle toplantı sırasında yaptığı konuşmada, bu konuda bir gelişme olması halinde Fransa'nın Mısır ve AB dönem başkanlığını yürüten İsveç ile birlikte önümüzdeki sonbaharda Akdeniz İçin Birlik üyelerinin hepsine ikinci bir zirve teklifinde bulunacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, gelecek hafta Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ı Paris'te ağırlayacağını da doğruladı.

Sarkozy, İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin tekliflere olumlu yanıt vermemesi halinde daha sert yaptırım tehdidinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, "Tekliflerimize hiçbir olumlu teklif gelmedi. Açık olalım, İran siyasetini değiştirmezse, daha sert ve somut yaptırım meselesi gündeme gelecektir. Fransa o zaman sert ekonomik yaptırımları destekleyecektir" ifadesini kullandı.

Sarkozy, "Nükleer faaliyetlerin barışçıl olduğunu ve seçimlere hile karışmadığını söyleyenler aynı liderler. Kim onlara inanabilir?" diye konuştu.

Elysee Sarayındaki yıllık büyükelçiler toplantısında G-8 ülkeleri konusuna da değinen Sarkozy, Fransa'nın 2011'de G-8 dönem başkanlığı sırasında bu oluşumun G-14 haline gelmesi çalışmalarını tamamlamak istediğini de sözlerine ekledi.

G-14 projesi, dünyanın en sanayileşmiş 8 ülkesinin yanı sıra sanayileşmekte olan Güney Afrika Cumhuriyeti, Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika ve Mısır'ı kapsıyor.