Shell, BG Group’u satın aldı

Petrol devi Royal Dutch Shell, İngiliz BG Group'u satın almak için 70 milyar dolara anlaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Royal Dutch Shell , 10 yıldan uzun bir süredir petrol sektöründe gerçekleşen en büyük satın almalardan birini başlatarak BG Group  şirketini 47 milyar sterlin, yani 70 milyar dolara almak için anlaştı. 
    
Şirketlerin yaptığı açıklamanın ardından Shell hisseleri yüzde 3.4, BG Group hisseleri yüzde 42 primle açıldı. Şirketlerin yaptığı ortak açıklamaya göre Shell'in teklif ettiği fiyat BG Group hisselerinin 90 günlük ortalama fiyatının yüzde 52 üzerinde bulunuyor. 
    
Dünyanın en büyük ölçekli sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) projelerini geliştiren BG'nin Brezilya, Doğu Afrika, Avustralya, Kazakistan ve Mısır'da milyarlarca dolar değerinde projeler yürütüyor. 

Makası daraltıyor
    
Piyasa değeri 202 milyar dolar olan Shell bu satın almayla birlikte piyasa değeri 360 milyar dolar olan dünyanın en büyük petrol üreticisi ExxonMobil  ile arasındaki farkı da kapatmaya ve doğalgaz üretimindeki üstünlüğünü sağlamlaştırmaya çalışacak. 

ic-007.jpg

Hisseleri tavan yaptı

BG Group'un hisseleri dev birleşme anlaşmasının ardından adeta uçuşa geçti. Londra saati ile 8:15'te BG Group'un hisseleri yüzde 37 değer kazandı. 
    
Shell satın almanın tamamlanmasıyla birlikte kanıtlanmış petrol ve doğalgaz rezervinin yüzde 25 artacağını ve Avustralya'daki LNG ve Brezilya'daki derin deniz petrol arama sahaları dahil olmak üzere yeni geliştirme projeleri sayısının artacağını belirtti. Shell ayrıca 2016 ile 2018 yılları arasında satmayı planladığı varlıkların büyüklüğünü artırarak 30 milyar dolara yükseltti. 

Geçtiğimiz Kasım ayında petrol sahası hizmetleri devi Halliburton, Baker Hughes'u 35 milyar dolara satın almak için hamle yapmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir