Şimşek'ten ”Küresel Risk İzleme Ajansı” önerisi

Küresel Ekonomi Sempozyumuna katılan Şimşek, bankacılık sisteminin dayanıklılığının artırılması gerektiğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PLÖN - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bundan sonraki küresel mali krizlerin önlenmesi amacıyla, "Küresel Risk İzleme Ajansı" kurulmasını önerdi.

Almanya'nın Hamburg kenti yakınlarındaki Plön Şatosunda, düzenlenen Küresel Ekonomi Sempozyumunda (GES), "Piyasalarda Risk Alma ve Düzenleme Arasındaki Denge" konulu panelde, küresel kriz ve krizin çözümüne ilişkin konularda bir konuşma yaptı.

Bankacılık sisteminin dayanıklılığının artırılması gerektiğini ifade eden Şimşek, küresel mali krize ilişkin önerilerini şöyle sıraladı:

"Bankaların sermaye yeterlilik oranı ve sermaye kalitelerinin yükseltilmesi gerekir. Bankaların düzenlenmesi ve denetlenmesi, sadece yerel düzeyde değil, küresel bir perspektif içinde yapılması lazım. Bunun için de, Küresel Risk İzleme Ajansı kurulması gerekir. Mevcut krizin sebeplerinden biri olan bilanço dışı varlıkların mutlaka kayıt altına alınarak şeffaf hale getirilmesi gerekir."

"GES, diğer platformlardan farklı"

Maliye Bakanı Şimşek, sempozyuma katılan gazetecilere yaptığı açıklamada ise GES'in, Dünya Ekonomik Forumu (DAVOS) gibi diğer platformlardan farklı olduğunun altını çizen Şimşek, GES'te araştırma ve eylem ağırlıklı bir tartışma platformunun mevcut olduğunu, ayrıca daha az ticari ve medyatik bir yapıda bulunduğunu vurguladı.

GES'e ikinci katılışının olduğunu ve Danışma Kurulu Üyesi olarak toplantılara katıldığını belirten Şimşek, Kurulda, platformun daha çok nasıl genişletileceği görüşmelerinin yanısıra, bu toplantının İstanbul'da yapılabilirliği üzerinde de görüştüklerini ifade etti.

Türkiye'nin, GES'e katılımının artış gösterdiğini belirten Şimşek, Türkiye'ye önem verdiklerini, kendisinin, uluslararası ekonomistlerin katıldığı Danışma Kuruluna seçildiğini, ayrıca Merkez Bankasından iki başkanın da bu yılki toplantıya davet edildiğini söyledi.

Şimşek, GES'te, sadece küresel mali kriz değil, küresel ısınmadan, çevre ve su konularına kadar tüm insanlığı ilgilendiren tüm sorunların ele alındığını anlattı.

Şimşek, bu yılki sempozyumun kapanış toplantısına katılarak sonuç değerlendirmesinde bulunacağını da vurguladı.

Sabah katıldığı paneller hakkında da bilgi veren Şimşek, panellerde, dünya finans sistemini tamamen öldürmeden, nasıl yeniden düzenleneceği konusunun görüşüldüğünü, bütün dünyada vergi mükelleflerinin, bir daha krizlerin olmaması için yetkililerden önlemler alınmasını istediğini kaydetti.

Türkiye'de bankalar reel sektöre fazla destek çıkmadı

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye ekonomisine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, Türkiye'de reel sektörün, küresel krizden, öngörülenden daha çok etkilendiğini, bu etkilenmede, ihracattaki azalmanın yanısıra, bankaların reel sektöre çok fazla destek çıkmamasının da etkili olduğunu kaydetti.

Bu arada, Bakan Şimşek'in konuşma yaptığı panele katılan Almanya Merkez Bankası Başkanı Axel Weber de, düzenlemelerin statik, piyasaların ise dinamik olduğunu söyledi.

Weber, daha çok sıkı bir küresel düzenleme yerine, bankaların sermayesinin daha da güçlendirilerek, ihtiyat sermayelerinin oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Axel Weber, bu yıl bankaların, gelirlerinin iyice düşeceğini vurgulayarak, sıkı düzenlemelerin, banka karlılığı iyice düşürebileceği uyarısında bulundu. Weber ayrıca bankaların,düzenleme kapsamı dışında yeni kar etme ürünlerine de yönelebileceği ikazında bulundu.

Küresel Ekonomi Sempozyumu'nun Danışma Kuruluna seçilen Bakan Şimşek, Nobel ekonomi ödüllü ekonomistler ile dünyaca tanınmış ekonomistler ve siyaset adamlarının yer aldığı kurulda, sempozyumun yarın gerçekleştirilecek olan son gününde, küresel krizin çözümü konusunda tavsiyelerde bulunacak.