Sol Parti ilk kez eyalet başbakanı çıkaracak

Thüringen eyaletinde Sol Parti, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi arasında koalisyon sözleşmesi imzalandı. Anlaşmaya göre koalisyon hükümeti başbakanının Sol Partili Carsen Ramelow olacağı öğrenildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya'nın Thüringen eyaletinde Sol Parti, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi arasında koalisyon sözleşmesi imzalandığı, Sol Partili Carsen Ramelow'un eyalet başbakanı olacağı öğrenildi. 

Thüringen Eyalet Meclisi'nde düzenlenen törende, Sol Parti Meclis Grup Başkanı Bodo Ramelow, Sol Parti Thüringen Eyaleti Teşkilatı Başkanı Susanne Hennig-Wellsow,  Yeşiller Partisi Thüringen Eyalet Meclis Grup Başkanı Anja Siegesmund, Yeşiller Partisi Eyalet Teşkilatı Başkanı Stephanie Erben, SPD Thüringen Eyalet Meclis Grup Başkanı Matthias Hey ve SPD Thüringen Eyalet Teşkilatı Başkanı Andreas Bausewein koalisyon sözleşmesi imzalandı. 

Thüringen Eyalet Meclisi'nde yarın yapılacak oturumda da Sol Partili Bodo Ramelow'un eyalet başbakanlığına seçilmesi bekleniyor.   

Böylece iki Almanya'nın birleşmesinden sonra ülkede ilk kez Sol Partili bir siyasetçi başbakanlık görevini üstlenmiş olacak. 

Öte yandan, Sol Partili bir siyasetçi olan Ramelow'un eyalet başbakanlığına getirilmesi diğer siyasetçiler ve insan hakları savunucuları tarafından da eleştiriliyor. 

Doğu Almanya eleştirisi

Sol Parti'yi eski Doğu Almanya'da 1949-1990 yıllarında iktidarda bulunan Sosyalist Birlik Partisi'nin (SED) devamı olarak gören bazı kesimler ise eski Doğu Almanya rejiminin yaptıklarından SED'in sorumlu tutulması nedeniyle Sol Parti'nin iktidara gelmesine karşı çıkıyor. 

Federal düzeyde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), SPD ve Yeşiller Partisi şimdiye kadar Sol Parti ile koalisyon kurmaya yanaşmadı.  

Eyalet düzeyinde ise daha önce Berlin, Mecklenburg-Vorpommern ve Brandenburg eyaletlerinde Sol parti hükümet ortağı olmuş ancak bugüne kadar Sol Partili bir siyasetçi eyalet başbakanlığı yapmamıştı. 

Thrüngen eyaletinde 14 Eylül'de yapılan seçimlerde 34 eyalet meclis üyesi kazanan CDU birinci parti oldu ancak CDU ile 2009'dan beri hükümette bulunan SPD, seçimlerden sonra bu ortaklığı sürdürmek istemedi.  

Böylelikle seçimlerde 28 eyalet meclis üyesi çıkaran Sol Parti,  12 sandalye kazanan SPD ile 6 meclis üyesi çıkaran Yeşiller Partisi Bodo Ramelow'un başkanlığında hükümeti kurma konusunda anlaştı. 

Söz konusu koalisyonun 46, muhalefette kalan CDU ile  ''Almanya için Alternatif'' (AfD) Partisi'nin ise 45 meclis üyesi bulunuyor.  

Sandalye dağılımında hükümeti kurmak isteyen partiler ile muhalefetteki partiler arasında sadece 1 fark olması nedeniyle Ramelow'un başbakanlığa seçilmesi için yapılacak oylama kritik olacak. 

SPD ve Yeşiller Partisi oylamada fire vermesi durumunda ilk iki turda Ramelow eyalet başbakanı seçilemeyecek. Bu durumda Ramelow, üçüncü turda salt çoğunlukla eyalet başbakanı seçilebileceği ihtimali üzerinde duruluyor. 

Ramelow ise yaptığı açıklamada, Thüringen  eyaletinin başbakanı olacağından emin olduğunu belirterek, seçildikten hemen sonra bakanları atayacağını belirtti. 

İstihbarat teşkilatında reform 

Koalisyon sözleşmesinde, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün işlediği cinayetlerden ders çıkarılarak  iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı'nda reform yapılması planlanıyor.  

Buna göre eyaletteki Anayasayı Koruma Dairesi'nin muhbirlerinin sadece istisnai durumlarda eyalet başbakanı ve ilgili bakanın onayıyla kullanılması öngörülüyor.  

Koalisyon sözleşmesine göre ayrıca ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele konusunda bir komisyon  kurulması hedefleniyor. 

Thüringen eyaletinde iki Almanya'nın birleştiği 1990 yılından bu yana CDU iktidarda bulunuyordu.