Sudan bölünüyor

9 Ocakta yapılacak referandumla Sudan'ın kuzey ve güney olarak ikiye bölünmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sudan'da 9 Ocakta yapılacak referandumla ilgili düzenlenen anketlerin, halkın, güneyin ayrılacağı görüşünde olduğunu gösterdiği belirtildi.

El Cezire televizyonunun internet sitesinde yer alan habere göre, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi Genel Sekreteri Bikan Amum, "Ülke genelinde referanduma ilişkin anketler, güneyin kuzeyden ayrılacağını gösteriyor" dedi. Amum, anketlerin ne zaman ve kaç kişiyle yapıldığı konusunda bilgi vermedi.

Bu arada Sudan Dışişler Bakanı Ali Karti, güneyin ayrılması halinde bu bölgedeki hükümetin Darfur'daki silahlı gruplar karşısında zayıf kalacağını, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in böyle bir ayrılık halinde güneye desteklerini sürdüreceklerini ifade ettiğini söyledi.

Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir, dün güneyin ayrılmaya karar vermesi durumunda, "istikrarlı ve sağlam bir kardeş ülke" kurulmasına yardım edecekleri sözünü vermişti.

Güney Sudanlı seçmenler 9 Ocakta kuzeyden ayrılıp ayrılmamaya karar verecek. Referandumun ardından en kötü senaryoya hazırlanan BM'nin bir planında, 2,8 milyon kişinin mülteci durumuna düşebileceği tahminleri yapılıyor.

Referandum, Müslümanların çoğunlukta olduğu kuzey ile animist ve Hristiyan güney arasındaki 21 yıllık iç savaşın ardından 2005'te yapılan barış anlaşmasına dayanıyor.

İç savaşta yaklaşık 2 milyon kişi yaşamını yitirmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir