Suriye'ye askeri müdahale uzak değil

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, Suriye'de güvenlik güçlerinin Hama'daki düzenlediği saldırıların ardından askeri müdahale sinyali verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA- İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye'ye askeri müdahalenin uzak bir olasılık olmadığını söyledi.

Hague, Suriye güvenlik güçlerinin ülkenin çeşitli kentlerinde yönetimi protesto eden göstericilere yönelik aldığı sert tedbirleri değerlendirdi.

Hague, Suriye'ye yönelik daha güçlü bir uluslararası baskı istediğinin altını çizdi.

El Cezire televizyonu, Suriye güvenlik güçlerinin ülkenin Hama ve Der Ez Zor kentlerinde düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 150'e yükseldiğini bildirmişti.

Şiddetle kınıyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Suriye'de muhaliflere yönelik operasyonların "hem zamanlamasının hem yönteminin son derece yanlış" olduğunu söyledi.

Norveç'teki saldırılarda hayatını kaybeden Gizem Doğan'ın cenazesine katılmak üzere Norveç'e hareketinden önce konuşan Davutoğlu, "Gerçekten dünkü, özellikle Hama'da yürütülen operasyonlar bizde derin bir hayal kırıklığı ve üzüntü doğurmuştur. Bu operasyonların hem zamanlaması hem yöntemi son derece yanlıştır, şiddetle kınıyoruz" dedi.

Bütün Müslümanlar gibi Suriyelilerin de ramazana hazırlanırken bu çapta bir operasyon yürütülmesinin ve 100'ü aşkın Suriyeli'nin acısının ailelerine yaşatılmasının ramazanın ruhuna uygun olmadığını kaydeden Davutoğlu, "Bu bütün Türk halkının hissiyatıdır. Biz de dün ramazana girmeyi hakkıyla yaşayamadık Suriye'deki gelişmeler yüzünden" diye konuştu.

Davutoğlu, müdahalenin yönteminin de yanlış olduğunu vurgulayarak, "meskun alanlarda, tanklar ve ağır silahlarla yapılacak operasyonun yaratacağı insan kaybının ne olacağının bilinmesi gerekirdi" dedi. "Bütün bu telkinlerimize rağmen, maalesef dün yapılan operasyonları meşru kılmak ya da bunların yöntemi ya da zamanlamasını haklı görmek mümkün değildir" diye konuşan Davutoğlu, "söz verilen reformların gerçekleşmesini beklerken ramazana büyük can kayıplarıyla giriliyor olmasının kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama da Suriye hükümetinin Hama'da kendi halkına karşı sergilediği şiddet nedeniyle dehşete düştüğünü belirterek, Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetiminin izole edilmesi konusunda, diğer devletler ile birlikte çalışacaklarını bildirdi.

Başkan Obama, Beyaz Saray tarafından yayımlanan açıklamasında, "Hama kentinden gelen raporlar, dehşete düşürücü ve Suriye rejiminin gerçek yüzünü gösteriyor" ifadesini kullandı. Obama açıklamasında şöyle dedi:

"Demokratik geçiş süreci ilerledikçe, Suriye daha iyi bir yer olacak.  ABD, Suriye rejimi üzerindeki devam eden baskısını artıracak, Esad hükümetini izole etmek için dünyada diğerleri ile birlikte çalışacak ve Suriye halkından yana olacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir