Suudi Arabistan'daki soruşturma, ülke sınırlarını aştı

Suudi Arabistan'daki yolsuzluk soruşturmaları ülke sınırlarını aşarak BAE'ye sıçrarken, araştırılan yolsuzluk dosyalarının boyutunun 100 milyar doları bulduğu belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suudi Arabistan Başsavcısı Şeyh Suud el Mucib, yürütülen yolsuzluk operasyonlarında 208 kişinin ifade verdiğini ve yedi kişinin serbest bırakıldığını belirtti. El Mucib, "Son üç yılda yaptığımız araştırmalara göre, on yıllar boyunca en az 100 milyar doların sistematik yolsuzluk kapsamında kötüye kullanıldığını tahmin ediyoruz" dedi.

Suudi yetkili, ülkedeki ticari faaliyetlerin soruşturmalardan etkilenmeyeceğini ve şirket hesaplarına dokunulmayacağını da yineledi.

Öte yandan Suudi Arabistan'daki yolsuzluk soruşturması ülke sınırlarını aşarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne de (BAE) sıçradı. BAE Merkez Bankası, ülkedeki ticari bankaların ve finans şirketlerinin şüpheli 19 Suudi'nin hesaplarıyla ilgili ayrıntıları sunmasını istedi.

Bu kişiler arasında, gözaltında bulunan Suudi Arabistan'ın en zengin ismi Prens Alwaleed bin Talal da bulunuyor.

Yeni yargıçlar atandı

Öte yandan Suudi Arabistan Kralı Salman'ın bugün 30 yeni yargıç ataması ve 26 yargıcı terfi ettirmesi, ülkede hafta sonunda başlayan yolsuzlukla mücadele operasyonuyla aynı zamanda gerçekleşti.

Devlet haber ajansı SPA, Kral'ın bugün yasama organlarının değişik kademelerinde geçerli olacak yeni atamaları içeren bir emirname yayımladığını duyurdu.

Suudi Arabistan'da 800 milyar dolarlık yolsuzluk operasyonuSuudi Arabistan'da 800 milyar dolarlık yolsuzluk operasyonu