Tacikistan'a gümrük baskısı

Rusya Tacikistan'ın gümrük birliğine katılmasında ısrarcı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
TAŞKENT - Rusya Federal Gümrük Servisi Başkanı Andrey Belyaninov, Tacikistan'ın Moskova liderliğindeki gümrük birliğine katılmasının bu ülkenin ekonomik kalkınması için önemli bir itici güç olacağını ve bundan bir kaybı olmayacağını söyledi.
Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında oluşturulan gümrük birliğine yeni ülkelerin katılması için çalışmalar sürüyor.
 
Avrasya Ekonomik Topluluğu'nun oluşumuna da öncülük eden ve Moskova'nın liderliğinde gelişen gümrük birliğine katılması gündemde olan ülkelerden Tacikistan'ın başkent Duşanbe'de, Rusya-Tacikistan İş Forumu düzenlendi.
Forumda konuşan Rusya Federal Gümrük Servisi Başkanı Andrey Belyaninov, Tacikistan'ın Moskova liderliğindeki gümrük birliğine katılmasının bu ülkenin ekonomik kalkınması için önemli bir itici güç olacağını kaydetti.
 
Belyaninov, Kırgızistan yönetiminin de gümrük birliğine katılmayı yoğun biçimde tartıştığını, Tacik yetkililerin ise bu konuda sessiz kaldıklarını belirterek, her şeyin siyasi iradeye bağlı olduğunu ve Moskova'nın Tacikistan'ın gümrük birliğine girmesine engel olmayacağını vurguladı.
 
Kazakistan ve Belarus'un gümrük birliğine katılarak kazançlı çıktığını, Rusya'nın her iki ülkenin de en önemli ticari partneri olduğuna işaret eden Belyaninov, "Esas ticari ortağınız Rusya ise Tacikistan bunun neresinde kaybedecek?" diye konuştu.
Belyaninov, Rus etkisinin çekildiği tüm eski Sovyet ülkelerinin kaybettiğini savundu.
 
Rusya Finans ve Sanayi Grupları Birliği Başkanı Oleg Soskovets de, Tacikistan'ın gümrük birliğine girmekle sadece malların dolaşımı konusunda değil, Tacik göçmen işçilerin Rusya'da imtiyaz elde etmesi konusunda da bazı kazançlar sağlayabileceğini dile getirdi.
 
"İlk etapta kayıplar olabilir"
 
Tacikistan Gümrük Servisi Başkan Yardımcısı Nematcan Sanginov, Rusya ve diğer ülkelerle gümrük birliğine katılmaya karşı olmadıklarını, dünya ekonomisindeki istikrarsızlığa karşı "birleşik ekonomiler"in daha etkili mücadele ettiğini, bu nedenle de Tacikistan'ın gümrük birliğine girmesinin faydalı olabileceğini kaydetti.
 
Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Larisa Kislyakova da, gümrük birliğine girmesinin ardından, "Tacikistan piyasasını dolduran ve aralarında Çin ve Türkiye'nin de bulunduğu diğer ülkelerden gelen mallara uygulanan gümrük vergilerinin artacağını" belirtti.
 
Kislyakova, gümrük birliğine girilmesinin ardından gümrük vergilerinin artacağını ve malların fiyatlarının yükseleceğini, ülkeye mal girişinin azalabileceğini, neticede Tacikistan'ın ilk etapta kayıplara uğrayacağını dile getirdi.
 
Kislyakova'nın ardından söz alan Rus yetkililer, Tacikistan'ın gümrük birliğine katılmasının ancak Kırgızistan'ın ardından olabileceğini, çünkü gümrük birliğine üye olabilmek için üye ülkeler arasında ortak sınırların olması gerektiğine dikkati çekti.
Kırgızistan'ın birliğe katılmasının kesinleştiğini ve 15 Ekim'de başvuruda bulunacağını aktaran Rus yetkililer, üyeliğin yıl sonuna kadar gerçekleşeceğini ifade etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir