Tacikistan'ın dördüncü ortağı olduk

Türkiye, yılın 11 ayında Tacikistan'ın ticari partnerleri arasında 4. oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAŞKENT - Türkiye, yılın Ocak - Kasım aylarında Tacikistan'ın esas dış ticaret partnerleri arasında dördüncü sırada yer aldı. Tacikistan Devlet İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, yılın 11 ayında toplam 942,5 milyon dolarlık dış ticaret hacmi ile Rusya, Tacikistan'ın esas ticari partnerleri arasında ilk sırada yer alırken, bu ülkenin ardından 630 milyon dolar ile Kazakistan ikinci, 617,7 milyon dolar ile Çin üçüncü ve 527,8 milyon dolarla ise Türkiye dördüncü sırada yer aldı.
 
Yılın Ocak - Kasım aylarında, Tacikistan'ın toplam dış ticaretinde yüzde 20,3'lük pay ile ilk sırada yer alan Rusya'nın, bu ülke ile olan dış ticaretinde geçen senenin aynı dönemine nazaran yüzde 1,1 oranında düşüş yaşanırken, bu dönemde Rusya'dan 840 milyon dolarlık ürün ithal eden Tacikistan, aynı dönemde Rusya'ya 102,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
 
Yılın 11 ayında yüzde 52 artışla 630 milyon dolarlık dış ticaret yaparak Tacikistan'ın dış ticaretinde yüzde 13,5'lik paya sahip olan Kazakistan ise ilk defa, bu ülkenin en büyük partnerleri arasında ikinci sıraya yükseldi. Tacikistan, bu dönemde Kazakistan ile 536 milyon dolarlık ithalat, 93,5 milyon dolarlık ise ihracat gerçekleştirdi.
 
Tacikistan'ın geleneksel ticari partnerleri arasında bir basamak gerileyerek üçüncü sırada yer alan Çin ile olan dış ticaret ilişkilerinde bu dönemde herhangi bir artış olmazken, Tacikistan, dış ticaretinde yüzde 14,3'lük paya sahip olan Çin ile, yılın 11 ayında 440,1 milyon dolarlık ithalat, 177,6 milyon dolarlık ise ihracat yaptı.
 
Türkiye ile Tacikistan arasındaki dış ticaret hacminde, yılın Ocak - Kasım aylarında yüzde 5,7 oranında düşüş meydana gelmesine rağmen, Türkiye, bu ülkenin dış ticaret payında sahip olduğu yüzde 11,3'lük payla ülkenin en büyük ticari partnerleri arasında yine dördüncü sırada yer aldı.
Bu dönemde, Tacikistan, Türkiye'den 97 milyon dolarlık ithalat yaparken, bu ülkenin aynı dönemde Türkiye'ye yaptığı ihracat hacmi ise 431 milyon dolara ulaştı.
Yılın Ocak - Kasım aylarında, Tacikistan'ın toplam dış ticaret hacmi yüzde 14,5 artışla 4 milyar 641 milyon dolar olurken, bu dönemde dünyanın 100 ülkesi ile dış ticaret gerçekleştiren Tacikistan'ın toplam dış ticaretinde ise 2 milyar 161,7 milyon dolarlık dış ticaret açığı meydana geldi.
Tacikistan'ın ihraç ettiği ürünler arasında alüminyum ve pamuk lifi yer alırken, ülkenin en çok ithal ettiği ürünler arasında ise petrol ürünleri, metal ürünleri, binek araç ve buğday bulunuyor.
Geçen sene Tacikistan'ın dış ticaret hacmi yüzde 15,4 artışla 4,4 milyar dolar olmuştu.