”Teşvik paketi 1,1 milyon kişiye istihdam sağladı”

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyi'nin sunduğu ilk raporda, teşvik paketleri olmasaydı durumun daha da kötü olabileceği belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin 787 milyar dolarlık teşvik paketinin 1,1 milyon kişiye istihdam yarattığı bildirildi.

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyi'nin teşvik paketleriyle ilgili Kongre'ye sunduğu ilk raporda, ekonominin düzeldiği ve teşvik paketleri olmasaydı durumun daha da kötü olabileceği belirtildi. 

Konseyin Başkanı Christina Romer, teşvik paketinin uygulanmaya konulmasından sonra ekonominin yönünün bariz biçimde değiştiğini, üretimdeki düşüşün ve istihdam kaybının azaldığını söyledi.

Son zamanlarda ekonominin beklenenden daha az gerilemesinin, hükümetin çabaları olmaksızın işini kaybedecek 1,1 milyon kişiye iş sağladığı belirtilen raporda, Finansal İstikrar Planı, para politikası ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kurumların borcunu ve uzun vadeli Hazine tahvili satın alma programlarının da sürece kesinlikle katkısı olduğuna işaret edildi.

İşini kaybedenlerin sayısı artmasına rağmen, bu yılın başında her ay 700 bin kişi işinden olurken, bunun zamanla yavaşlayarak geçen ay 216 bine indiğine dikkat çekilen raporda, teşvik paketinin gayrisafi yurt iç hasılaya Nisan ve Haziran ayları arasında yüzde 2-3 oranında katkıda bulunduğuna dikkat çekildi.

Cumhuriyetçi Partililer ise Obama'nın Şubat ayında teşvik paketini onaylamasından bu yana 2,4 milyon kişinin işini kaybettiğini belirterek, raporu eleştirdiler.

ABD ekonomisi Nisan ve Haziran arasında yıllık bazda yüzde 1 daralırken, Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 9,7'yi buldu.

Obama, 787 milyar dolarlık teşvik paketinin gelecek yıl sonuna kadar 3,5 milyon kişiye istihdam yaratacağı ya da koruma sağlayacağı taahhüdünde bulunmuştu.