Trump göreve gelmeden imzalar atıldı

ABD ve Küba, ortak deniz alanlarının korunması ile ilgili anlaşmalarını Trump, yönetimin başına geçmeden imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD ve Küba, Trump dönemine kalmasını istemedikleri anlaşmayı imzaladı.

Küba ve ABD, Meksika Körfezi'nde petrol ve zehirli madde kirliliğine karşı ortak mücadele öngören bir anlaşmayı, Donald Trump'ın başkanlık görevine başlamasına günler kala imzaladılar.

Anlaşmayı dün Havana'da imzalayan ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey DeLaurentis, Meksika Körfezi'nde 145 km denizin ayırdığı iki ülkenin, ortak deniz alanlarının korunması için bir dizi anlaşma yaptıklarını söyledi.

Trump, Küba daha fazla siyasi ve ekonomik taviz vermezse, iki ülke arasındaki yumuşama ortamını hazırlayan yeni ve kırılgan anlaşmaları bozacağını söylemişti. Amerikan şirketleri ve Obama yönetimi son haftalarda imzaladıkları birçok küçük anlaşmayla, Obama ve Küba lideri Raul Castro'nun 2014 yılında vardıkları ilişkileri yumuşatma  anlaşmasının Trump tarafından bozmasını imkansız kılmaya çalışıyorlar.

Küba adına Ulaştırma Bakan Yardımcısı Eduardo Rodriguez Davila tarafından imzalanan petrol sızıntısı anlaşması, iki ülkenin çevre felaketleri halinde kullanılacak ortak planlar hazırlamalarını, tatbikatının yapılmasını, personel eğitimi ve diğer önlemleri kapsıyor.

AB ve Küba, Obama 20 Ocak'ta başkanlıktan ayrılmadan önce  mümkün olduğu kadar çok sayıda ikili işbirliği anlaşmasını hayata geçirmeyi amaçladıklarını söylüyorlar.