Trump, Obamacare'in iptalinden vazgeçebilir

ABD'de vergi reformuyla ilgili tartışmalar sürerken, Başkan Trump'ın vergi tasarısının Senato'dan geçmesini sağlamak için Obama dönemindeki sağlık reformunu iptal etme planından vazgeçebileceği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın, yeni vergi reformu kapsamında, selefi Barack Obama döneminde uygulamaya konan ve 'Obamacare' olarak anılan sağlık reformunu feshetmekten vazgeçebileceği belirtildi. 

CNN televizyonuna konuşan Beyaz Saray Bütçe Direktörü Mick Mulvaney, "Vergi tasarısında Obamacare'in sadece bir bölümünü yürürlükten kaldırabilirsek, tasarı kabul edilir. Bu başlık en iyi vergi tasarısına ulaşma konusunda bizim için bir ayak bağı olacaksa, yasayı tümüyle feshedibiliriz" dedi.

Mulvaney, Obamacare'in iptal edilmemesinin vergi reformunun kabul edilme şansını artırıp artırmayacağının henüz net olmadığını söyledi.

Trump'ın kabul ettirmek istediği vergi reformu, ülkede 1980'lerden bu yana en kapsamlı vergi değişikliği olacak. Kurumlar vergisinin yüzde 35'ten yüzde 20'ye indirilmesini de öngören vergi reformu için, Kongre'nin iki kanadı olan Senato ve Temsilciler Meclisi'nde iki ayrı tasarı hazırlandı.

ABD'de vergi reformu muamması sürüyorABD'de vergi reformu muamması sürüyor

 Bazı Cumhuriyetçi senatörler, Obamacare'in iptaline karşı çıkıyor

Trump'ın öncelikleri arasında Obama dönemindeki sağlık reformunun iptali var, ama sağlık yasasının değişmesi ne halk arasında ne de Kongre'de yeterli desteği gördü.

Senato'daki Cumhuriyetçiler tarafından hazırlanan vergi reformu, Obamacare'in yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor. Ancak bazı Cumhuriyetçi senatörler, sağlık reformunun feshedilmesinin orta sınıfı olumsuz etkileyeceğini ve bunun vergi reformuna desteği azaltacağını belirtiyor.

ABD Senatosu'nda sağlık yasasının iptal edilmesini öngören yasa tasarısını, temmuz ayında bazı Cumhuriyetçi senatörlerin de itirazları sonucunda reddedilmişti.

Obamacare'in iptali 32 milyon kişiyi sigortasız bırakabilirObamacare'in iptali 32 milyon kişiyi sigortasız bırakabilir