Türk Günü Yürüyüşü, New York'ta yapıldı

Yürüyüşe Türkiye'den Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve 10 milletvekili de katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - ABD'nin New York kentinde Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından düzenlenen 28'inci geleneksel Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali dün büyük bir katılım ve coşkuyla yapıldı.

Manhattan'da 56. Sokak ile Madison Caddesi köşesinden başlayan yürüyüş, Türkevi'nin ve BM binasının hemen yanındaki Dag Hammarskjold Parkı'nda sona erdi.

Son derece renkli görüntülerin yaşandığı yürüyüşte, ABD'nin pekçok eyaletinde temsil edilen TADF'ye bağlı Türk dernekleri, Türkiye'den, Bulgaristan ve KKTC'den gelen ekipler, Ahıska Türkleri, Kırım Türkleri ve Türk Cumhuriyetleri dernekleri, geçit arabalarının üzerinde ya da yürüyerek geçiş yaptılar.

Yürüyüşler sırasında binlerce Türk, New York sokaklarında ellerinde Türk bayrakları ve alkışlarla geçiş yapanlara tezahüratta bulunarak, gösterileri izledi. Özellikle dev bir Türk bayrağının ve Atatürk resminin sokaklardan geçişi sırasında büyük alkış oldu. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Adanaspor gibi takımların tören arabaları da büyük alkış aldı.

Yürüyüşü, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve milletvekillerinin dahil olduğu, Türk resmi heyeti de izledi. Türk Gününün 28 yıldır kutlandığını belirten Yazıcı, "İnşallah seneye muhteşem Mehter Takımını caddede sizinle birlikte yürüteceğiz" dedi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da yaptığı konuşmada, Türk Günü Yürüyüşü'ne katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

New York Başkonsolosu Mehmet Samsar da yaptığı konuşmada, New York'ta 28 yıl önce bir avuç vatandaşın ellerinde Türk bayraklarıyla Ermeni terörünü telin etmek için New York sokaklarında dolaştığını, bu rakamın önce yüzlere, sonra binlere ulaştığını ve bugün de sayının on binlere geldiğini belirtti.

Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz de konuşmasına Türkçe olarak "Merhaba arkadaşlar" diyerek başladı ve Devlet Bakanı Yazıcı'nın doğum gününü kutladı.

Konuşmaların ardından halk oyunu gösterileri yapıldı ve aralarında Zekai Tunca, Grup Hepsi ve Erdal Çelik'in de bulunduğu müzisyenler sahne aldı.

Yürüyüşe TBMM'den Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Çavuşoğlu ile birlikte AK Parti Adana milletvekili Fatoş Gürkan, AK Parti Bursa milletvekili Canan Candemirçelik, AK Parti Konya milletvekili Harun Tüfekçi, CHP Ankara milletvekili Emrehan Halıcı, AK Parti Antalya milletvekili Abdurrahman Arıcı, CHP Ardahan milletvekili Ensar Öğüt, CHP İzmir milletvekili Abdürrezzak Erten, MHP İzmir milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ve AK Parti Hakkari milletvekili Rüstem Zeydan 10 milletvekili katıldı.