Turkcell'in ilk çeyrek karı 417,6 milyon TL

Mobil data gelirlerinde artış bekleyen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 2010 yılında TL bazında konsolide gelirlerin hafifçe artacağını tahmin ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Turkcell, ABD borsalarının kapanışının ardından 2010 yılının birinci çeyreğine ait bilanço gelişmelerini açıkladı. Rakamları değerlendiren Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, zorluklara rağmen pazardaki liderliklerini sürdürdüklerini kaydetti.

Turkcell'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

2010 yılının birinci çeyreğinde, Turkcell Grubu'nun gelirleri 2,25 milyar TL'ye AVFÖK'ü 711,3 milyon TL'ye ve net karı da 417,6 milyon TL'ye yükseldi. Turkcell Grubu, Türkiye mobil pazarındaki güçlü performansımız ve faaliyet gösterdiğimiz başlıca pazarlarda gözlemlenen kısmi makroekonomik iyileşmenin de etkisi ile gelirlerini %7 oranında artırdı.

Türkiye pazarında, hepsi 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren geçerli olan ve temel olarak daha düşük arabağlantı ücretleri ve azami fiyat seviyeleri ile şekillenen kritik değişikliklere uyum sağlamanın yanısıra ön ödemeli abonelerimiz için kontörden TL bazlı fiyatlamaya geçiş için de hazırlandık. Gelir büyümesi ile müşterilerimizin beklentileri arasındaki en uygun dengeyi sağlama odağımızla, tarife ve tekliflerimizi yeniden yapılandırarak bu sürece sorunsuz ve şeffaf bir geçiş sağladık.

Türkiye'de, pazardaki zorluklara rağmen lider pozisyonumuz değişmezken, mobil pazarda liderliğimizi sürdürmek konusunda her zamanki gibi güven doluyuz. Bu nedenle, 2010 yılında 3G ve sabit fiber altyapı ağımıza önemli yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Bu yatırımların, rekabete karşı kazanmaya devam etmemizde ve hissedarlarımıza değer yaratmamızda hayati önem taşıdığını düşünüyoruz.

Her zaman olduğu gibi, süregelen başarımızın merkezinde çalışanlarımız bulunmaktadır. Tüm müşterilerimize, çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza ve hissedarlarımıza süregelen desteklerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum.

Mobil hat penetrasyonunda konsolidasyon var

Çok zor bir yılın ardından, Türkiye mobil pazarı 2010 yılının birinci çeyreğinde de zorlu olmaya devam etti. Makroekonomik şartlardaki kısmi iyileşmeye rağmen, temel olarak numara taşınılabilirliğinin uygulanmaya başlamasını takiben birden fazla SIM kart kullanımının %19'dan %14 seviyesine düşmesi nedeniyle geçtiğimiz çeyrek sonunda %87 olan mobil hat penetrasyonu 2010'un birinci çeyreğinde %84'e geriledi. Data SIM kartlarındaki artışa rağmen, birden fazla SIM kart kullanımındaki azalma trendinin devam etmesini ve bu yılın sonunda mobil hat penetrasyonunun %80'lere gerilemesini bekliyoruz. Ancak, 2010 yılında pazar paylarında önemli bir değişiklik olmasını beklemiyoruz.

2010'un Şubat ayında, Telekomünikasyon Otoritesi, 1 Nisan 2010'dan itibaren geçerli olmak üzere Türkiye pazarında Mobil Çağrı Sonlandırma Ücretlerini, TR ve telekomünikasyon hizmetleri için azami fiyat seviyelerini düşürme kararı aldı. Otorite'nin son kararlarının ileriye yönelik fiyatlama ve trafik trendleri üzerindeki tam etkisini değerlendirmek şu an için zor. Ancak 2010'un birinci çeyreğinde pazar koşullarında, kullanım teşviklerine getirilen sınırlamalar ve fiyat ayarlamaları ile birlikte daha rasyonel rekabet davranışlarının işaretlerini görmekteyiz. Bu trendin önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyoruz.

12 yeni uygulama başlattı

Tüm operatörlerin odağının değerli ve faturalı abone olduğu rekabet ortamında, benzersiz tekliflerimize odaklanmaya devam ederek pazardaki liderliğimizi koruduk. Bu dönemde, abonelerimiz için hayatlarını kolaylaştırmaya ve zenginleştirmeye yönelik toplam 12 uygulama ile Turkcell'i farklılaştırarak ve cazip tekliferimizle mobil data kullanımını teşvik ederek mobil data ve hizmet işine odaklanmaya devam ettik. Aynı şekilde, kontörden TL'ye geçiş döneminde, abonelerimize yine şeffaf ve cazip tarifeleri sunarak tekliflerimizi yeniden düzenledik. Birinci çeyrek boyunca ayrıca, tüm abone kesimlerinde mobil data ve hizmet kullanımını teşvik ederken değer odağımızı da koruduk. Aynı zamanda, Türkiye'deki üstün 3G tekliflerimiz sayesinde Turkcell Türkiye'nin data gelirleri %69,6'lık artışla 92,1 milyon TL'ye yükselirken, mobil data ve hizmet gelirlerinin Turkcell Türkiye gelirleri içindeki payı ise 2,7 puanlık artışla %19'a çıktı. Konsolide mobil data ve hizmet gelirleri, 414 milyon TL'ye yükselirken, geçen yılın birinci çeyreğinde %15,7 olan konsolide gelirlerimize oranı, 2010'un ilk çeyreğinde %18,4'e yükseldi.

Önümüzdeki dönemde, Türkiye'deki toplam pazarın büyümesinde olumlu etkisi olacağına inandığımız mobil datadaki önemli büyüme potansiyeline yatırım yapmak konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz. Her zaman olduğu gibi Turkcell, yalnızca sese odaklanmak 2010 yılı yerine, farklılaşma ve çeşitlilik odaklı iş modeli ile değer ve karlılığa önem vermeye devam edecektir.

Gelirler 2 milyar TL'nin üzerinde

Birinci çeyrekte, TL'nin ABD Doları karşısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla %9'luk değer artışına rağmen trend, bir önceki çeyreğe göre %1,7 değer kaybeden TL nedeniyle hafif olumsuz gerçekleşti. 2009'un dördüncü çeyreğinde, GSYİH %6,0 büyüdü. 2010 yılının ilk çeyreğinde Ukrayna'nın para birimi Grivna, ABD Doları karşısında yıllık %2,9 oranında değer kaybetti."

- Yılın ilk çeyreğinde Grup gelirleri, özellikle Turkcell Türkiye'nin ve İnteltek dışındaki iştiraklerimizin olumlu katkısı ile 2009 yılının ilk çeyreğine göre %6,9 oranında artışla 2,249 milyon TL (2,103 milyon TL) olarak gerçekleşti.

a. Turkcell Türkiye'nin gelirleri, kullanım süresi, mobil data ve arabağlantı gelirlerinin artan katkısı ile %7,6'lık yükselişle 2.016,3 milyon TL (1.873,1 milyon TL) olarak gerçekleşti. Abone başı aylık ortalama gelir (ARPU) 2009'un birinci çeyreğine göre %13,5'lik artışla 19,4 TL'ye (17,1 TL) ulaştı.

b. Turkcell'in iştiraki Superonline büyümeye devam ederken gelirlerini %61,8'lik artışla 71,0 milyon TL'ye (43,9 milyon TL) yükseltti ve AVFÖK marjını artırdı.

c. Inteltek gelirleri, yeni sözleşme uyarınca azalan komisyon oranı nedeniyle %73,4 oranında düşerek 11,0 milyon TL (41 milyon TL) olarak gerçekleşti ve Grup gelirlerini olumsuz etkiledi.

- Birinci çeyrekte temel olarak artan arabağlantı maliyetleri nedeniyle Grup AVFÖK'ü %8,1 oranında azalarak 711,3 milyon TL (773,6 milyon TL) AVFÖK marjı ise geçen yılın aynı dönemine göre 5,2 puanlık düşüşle %31,6 olarak gerçekleşti.

- Grup net karı yıllık bazda %25,8 oranında gerileyerek 417,6 milyon TL (562,6 milyon TL) olarak gerçekleşti.

- Turkcell'in Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda 859,3 milyon TL tutarında (29 Nisan 2010 itibariyle yaklaşık 573,5 milyon ABD Doları) nakit temettü dağıtımı onaylandı. Bu tutar, 1 TL nominal değerdeki beher hisse için net ve brüt eşit olmak üzere 0,39 TL'ye (29 Nisan 2010 itibariyle yaklaşık 0,26 ABD Doları) her bir ADR için ise 0,98 TL'ye (29 Nisan 2010 itibariyle yaklaşık 0,65 ABD Doları) denk gelmektedir.

Bu konularda ilginizi çekebilir