Türkiye-AB komitesi işbirliği talep etti
Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Türkiye'nin katılım müzakerelerinin yavaş ilerlemesini üzüntü verici olarak niteledi.
İSTANBUL - Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) 26. Toplantısında yayımlanan ortak deklarasyonda, "KİK, küresel krize karşın, ticaret ve yatırım alanlarında yaşanan güçlüklere çözüm bulunması için uluslararası işbirliği ile ortak eylemin önemini vurgulamaktadır" denildi.
AB ile Türkiye arasındaki işbirliğinin önemine işaret edilen deklarasyonda şu görüşlere yer verildi:
"AB, Türkiye'nin en önemli ticaret ortağıdır ve Türkiye de AB'nin yedinci en büyük ticaret ortağıdır. KİK, Türkiye'nin katılım müzakerelerinin yavaş ilerlemesini ve Çek Cumhuriyeti AB Dönem Başkanlığı sırasında halen yeni fasıllarda müzakerelerin açılmamış olmasını üzüntüyle karşılamaktadır.
KİK, Avrupa Komisyonu ile Türk Hükümetinin, müzakereler konusunda Komite ve Türk örgütlü sivil toplum örgütleri ile istişare etmelerini ve düzenli olarak bilgilendirmelerini talep etmektedir.
KİK, Türk Hükümetini Anayasayı gözden geçirmeye ve gerek reformlar konusunda, gerek genel itibariyle politika üretme sürecinde Türk sivil toplumu ile daha fazla istişare etmeye davet etmektedir."
1 Mayıs
Deklarasyonda, Türkiye-AB KİK'in, 1 Mayıs'ın TBMM tarafından "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla ulusal tatil günü olarak kabul edilmiş olmasını memnuniyetle karşıladığı belirtildi.
25. toplantının ortak deklarasyonunun hatırlatıldığı deklarasyonda, uzlaştırma kurulu kararlarının taraflarca "Anlaşma Metni" olarak kabul edilmesi konusunda ısrar edildiği ifade edilerek, şöyle denildi:
"KİK, TBMM'nin son dönemde 'Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun kurulmasını onaylamasını memnuniyetle karşılamaktadır. Komite, parlamentonun adı geçen komisyonu, tüm siyasi alanlarında kadın konularının genel kabul görmesinde hayati rol oynayacak şekilde, derhal işlevsel hale getirmesini talep etmektedir.
KİK, finansal kriz bağlamında, ekonomik canlanma için hazırlıklı olmak ve uzun vadede ekonomik refahı güçlendirmek amacıyla araştırma ve yeniliklere yatırım yapılmasının önemini vurgulamaktadır. KİK, temiz teknolojiler konusunda yatırım ve AR-GE harcamalarının baş önemde olduğunu not eder. Bu bağlamda, iş gücü becerilerinin artırılması da kritik öneme sahiptir.
KİK, Türkiye ve AB'deki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) AR-GE yatırımlarını büyütmek amacıyla, finansmana erişimlerini kolaylaştıran araçların geliştirilmesi yoluyla mali kapasitelerinin artırılmasının önemine değinmektedir. Komite, kamu-özel sektör ortaklıklarının kurulmasını ve uluslararası işbirliğinin artırılmasını tavsiye etmektedir."
"Enerji arz politikaları"
KİK'in, enerji tüketiminin daha verimli şekilde yönetilmesi ve yenilenebilir enerjinin desteklenmesi için her tür çabanın gösterilmesi gerektiği düşüncesinde olduğu bildirilen deklarasyonda şunlar kaydedildi:
"KİK, güvenilir ve ekonomik enerji arzının iktisadi büyüme ve kalkınmanın olmazsa olmaz şartlarından biri olduğunu belirtmektedir. İlaveten, artan enerji tüketimi göz önüne alındığında, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi esastır.
KİK, AB ile Türkiye'nin enerji politikalarının günümüzde karşılaşılan zorluklar bağlamında ele alınması gereğinin altını çizmektedir. AB ile Türkiye'nin açık ve kapsamlı dış enerji stratejileri belirlemesi gerekmektedir. Komite, AB ile Türkiye'nin, toplumsal ortakları, çevresel örgütler ile diğer sivil toplum kuruluşlarını dış enerji stratejilerinin belirlendiği sürece aktif bir şekilde dahil etmesini tavsiye etmektedir."
"Serbest ticaret anlaşmaları"
KİK'in, mevcut ekonomik durum ve finansal kriz ile dünya ticaretindeki daralma bağlamında, koruyucu baskılara direnmenin ve ticareti kısıtlayan politikaların bertaraf edilmesinin önemli olduğu belirtilen deklarasyonda, Komitenin, Avrupa Komisyonunu, Türkiye'nin söz konusu üçüncü ülkeler ile Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) imzalamasını kolaylaştıracak önlemler almaya ve Avrupa Komisyonu ile Türkiye'yi STA müzakerelerinin gelişimi konusunda birbirlerini tam ve düzenli olarak bilgilendirmeye davet ettiği bildirildi.